Image Alt

Destinacije

Avtor: Klemen Zapečnik
Fakulteta: Ekonomsko-poslovna fakulteta
Kraj: Irska – Dublin, Cork, Limerick, Galway, Dublin
Izkušnja: Potovanje z vlakom
Obdobje: 17. 2. 2022 – 24. 2. 2022

S punco sva že nekaj let sanjala o potovanju po Irskem, ampak je načrtovanje takih tripov otežila pandemija, ki je ne izgovarjamo. Poleti 2021 sva našla poceni letalske karte iz Zagreba do Dublina, let pa je bil 17. februarja 2022.

K sreči so razmere bile dovolj dobre, da sva z izpolnjevanjem PCT pogojev lahko potovala brez težav. Prispela sva v Dublin v večernih urah, pustila prtljago v hostlu in šla do najbližjega puba. Z gotovostjo lahko povem, da pivo še nikoli ni tako pasalo, kot takrat. Je pa res, da je Guinness preprosto boljši na Irskem.

Dublin je lepo in precej veliko mesto. Mestni prevoz je zelo dobro organiziran in za turiste ugoden, če predhodno kupimo Leap kartico, ki nam omogoča neomejeno uporabo javnega prevoza. Večina turistov gre na ogled Guinness pivovarne in različnih destilarn viskija in seveda sva jih tudi midva obiskala. Na vrhu Guinness pivovarne je verjetno najlepša razgledna točka v Dublinu, kjer lahko spijemo najboljši pint piva. Priporočam tudi obisk Teeling in Jameson destilarn. Podajo vpogled v nastanek irskih viskijev, kot tudi degustacije zelo različnih pijač.

Po dveh dneh v Dublinu sva se z vlakom odpravila proti metu Cork na jugu otoka. Vožnja z vlakom je udobna, cenovno ugodna, ne pa tudi hitra. Naju to ni motilo, ker sva uživala vsak trenutek ob pogledu skozi okno. V mestu Cork sva bila samo dan in pol, kar je dovolj, da vidiš pomembnejše znamenitosti in kak pub ali dva. V tem mestu navdušuje predvsem reka, ki teče skozi mesto in Blackrock Castle obzervatorij.

Naslednji dan sva se odpravila proti mestu Limerick. Tudi v tem mestu (kot v vseh, ki sva jih obiskala na Irskem) je bilo ogromno čudovitih gradov, cerkev in drugih instagramičnih destinacij. Najbolj se je v spomin vtisnil King Johns Castle, kjer imajo res bogato razstavo o zgodovini mesta.

Naslednji dan naju je vlak popeljal do, brez dvoma, najlepšega mesta Irske – Galway. S to izjavo se sicer strinjajo samo tisti, ki so imeli lepo vreme med obiskom. Midva sva uživala v zelo lepem vremenu skoraj cel čas v Galwayu. Ne me narobe razumet, lepo vreme ne pomeni, sonček brez vetra. To samo pomeni, da je dež hitro ponehal in je ponovno posijalo sonce. Taka sprememba vremena je namreč čisto normalna in večino dni sva videla zelo lepo sončno vreme, kot tudi dež, ki po navadi ne traja dolgo. Center mesta Galway se ne razlikuje bistveno od ostalih mest. Lepe stavbe, kičaste zelenice, pubi in cerkve na vsakem vogalu… Če pa gremo samo malo iz centra pa pridemo do zelo lepe obale, kjer se lahko sprehodimo po plaži, uživamo v čudoviti naravi ali gremo v eno od restavracij, s pogledom na morje.

Iz Galwaya sva šla tudi na voden ogled Moherskih klifov, z nekaj postankov med potjo. Res priporočam tak voden ogled, ker smo si pogledali starodavne grobnice in druge znamenitosti, ki jih drugače sigurno ne bi videla. Klifi pa so res posebna atrakcija, ki si jo je vredno ogledati. Spet sva imela neverjetno srečo z vremenom, saj okoli polovica obiskovalcev klifov skoraj ne vidi zaradi hudega dežja ali megle. Ob klifih je urejena in varna sprehajalna potka, ki poteka več kilometrov. Niti nisva šla do konca, ker je bilo premalo časa. Tako da dobri dve uri ob lepem vremenu mineta skoraj v trenutku.

Po ogledu klifov sva se vrnila v Dublin in naslednji dan odletela nazaj, proti Zagrebu. Potovanje je bilo gotovo eno ljubših in prepričana sva, da se bova še vrnila. Naslednjič pa mogoče najameva kak avtodom ali camper van in več časa preživiva v naravi.