Image Alt

Destinacije

Avtor: Ivona Popović
Fakulteta: Filozofska fakulteta UM
Kraj: Agros (Limassol), Ciper
Izkušnja: Kongres študentov psihologije
Obdobje: 11.4.2022 – 18.4.2022

 

Študenti imamo možnost udeležbe na najrazličnejših dogodkih, izmenjavah, usposabljanjih – to je treba izkoristiti do maksimuma. Tako sem se tekom svojega študija seznanila z evropsko organizacijo študentov psihologije (EFPSA), ki je posvečena našem izobraževanju, mobilnosti ter ozaveščanju javnosti o zadevah, ki se tičejo psihologije. Ko sem se začela bolj zanimati za to sem tudi sama postala članica. Lani sem se udeležila virtualnega kongresa, ki ga je prav tako organizirala EFPSA, to leto pa sem dobila priložnost, da se dogodka udeležim v živo.

 

V skriti vasici Agros, ki leži v hribovitem območju otoka Ciper smo našli svoje zatočišče za en teden. Veselila sem se predavanj in spoznavanja novih znanstvenih napredkov, prav tako pa sem uživala v družbi študentov psihologije iz cele Evrope. Tako je lepo, ko se ujameš z ljudmi, ki si jih šele spoznal, pa se vsi skupaj smejite, učite nekih novih zadev in plešete do pozno zvečer. Ta poznanstva so tudi uporabna, saj lahko hitro izveš več o možnostih študiranja ali opravljanja prakse v tujini. Udeležba na študentskih kongresih je nekaj, kar bi priporočala vsakemu študentu. Ta izkušnja mi bo definitivno ostala v spominu kot ena izmed najlepših iz obdobja študentskih dni. Veliko časa pa smo preživeli tudi v družbi muck, ki gospodarijo celim otokom. 

Poleg bogatega znanstvenega programa so se organizatorji potrudili še pri socialnem programu pa smo imeli večer Cipra, gala večerjo, karaoke, talent show… Meni osebno najljubši je bil kulturni večer, kjer smo vsi predstavili dobrote iz lastnih držav (beri: prinesli smo veliko borovničk) in degustirali kaj iz drugih. Dodatno pa smo imeli priložnost predstaviti svoje društvo študentov psihologije Maribor (DŠPM) in si ogledati kako funkcionirajo ostala študentska društva po Evropi.

Priznam, da o Cipru nisem vedela veliko ko sem se odpravljala na kongres. Tako sem bila vesela, da smo se v sklopu dogodka odpravili na ekskurzijo. Najprej smo obiskali grad Kourion, kjer smo si ogledali ostanke antičnega SPA centra in kolosalni amfiteater, ki še danes služi kot oder za gledališke ter glasbene nastope. Celi kompleks pa se nahaja na hribu, ki ima čudovit razgled na morje. Zgodovinski zapisi in tudi arhitektura nakazujejo na močen grški vpliv – v enem obdobju sta na otoku bili paralelno prisotni krščanstvo in antična grška religija. Po tem osvežilnem sprehodu in poučni zgodbi smo se odpravili k Limassolu, mestu z atraktivnimi plažami, obalo in veliko marino. Najbolj smo se veselili morja, ki je tako čudovito modre barve in že v aprilu dopušča kopanje. 

Po vrnitvi v vasico Agros smo imeli priložnost obiskati njihovo tovarno cvetnic in preizkusiti najrazličnejše kozmetične izdelke, a tudi čokolado s cvetnicami.

Z bližanjem zadnjega dneva kongresa smo postajali vse bolj povezani a hkrati žalostni ker se bomo morali posloviti. Ujele so nas čari skrite vasi in dobri spomini, ki smo si jih ustvarili. Razsuli smo se po Evropi z obljubo, da se bomo udeležili kongresa tudi naslednje leto in se tam vsi spet srečali.