Image Alt

Zavarovanje

Zavarovanje za tujino

Študenti imamo na voljo kar nekaj možnosti zavarovanj za tujino pri različnih ponudnikih, ponudbe pa variirajo glede na vsebino in obseg zavarovanja. Kritja, ki jih zavarovanja nudijo, so v večini primerov premo sorazmerna s ceno zavarovanja. Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja je brezplačna za vse, ki imajo sklenjeno osnovno zdravstveno zavarovanje, medtem ko so vsa ostala zavarovanja plačljiva. Najpogostejša odločitev za zavarovanje med študenti je zavarovanje Coris, ki omogoča opcijo zavarovanja za študij v tujini z dodatno možnostjo Multirisk. V nadaljevanju je zbranih nekaj ponudnikov zavarovanj, izpostavimo lahko WIZ, ki omogoča zavarovanje tudi za študente brez statusa.

Zavarovalnice, ki urejajo zavarovanje za tujino:

Triglav zavarovanje za tujino
Zavarovanje za študente WIZ
NLB Vita tujina
Vzajemna: Zavarovanje tujina Live
Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja za tujino
Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja se uporablja v državah članicah EU in EGP ter Švici, Avstraliji, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Makedoniji ter Srbiji. Kartica je brezplačna.

Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja lahko naročite zase ali za več oseb. Priporočamo, da evropsko kartico naročite vsaj 4 delovne dni, v poletnih mesecih pa vsaj 7 delovnih dni pred odhodom v tujino. Pogoj za pridobitev evropske kartice zdravstvenega zavarovanja je urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje. 

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja se izda z veljavnostjo najmanj 30 dni in največ 5 let, odvisno od veljavnosti zavarovanja. Za začetek veljavnosti šteje dan po prejemu naročila. 

Veljavnost evropske kartice je lahko: 

  • največ za eno leto začasnega bivanja v tujini, 
  • največ za študijsko leto oziroma predviden čas študija ali strokovnega izpopolnjevanja v tujini, 
  • največ pet let upokojencem in po njih zavarovanim družinskim članom ter otrokom do dopolnjenega 18. leta, če sami niso zavarovanci. 
  • novo evropsko kartico lahko naročite največ 30 dni pred iztekom veljavnosti stare. 

Obseg zdravstvenih storitev glede na državo bivanja 

Vsaka država ima svoje posebnosti pri uveljavljanju zdravstvenih storitev, zato Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) svetuje, da pred odhodom v tujino poiščete dodatne informacije na njihovi spletni strani.

CORIS

Zavarovanje za študij v tujini 

Prvo dolgotrajno bivanje v tujini je lahko polno preizkušenj, zato vam Coris z veseljem stoji ob strani. Poleg Zdravstvenega zavarovanja za študij v tujini, lahko pri njih sklenete tudi Multirisk zavarovanje, ki vam poleg medicinske pomoči krije tudi stroške, povezane s preklicem in zamudo leta, izgubo prtljage in številnih drugih nevšečnosti, ki bi vas lahko ovirale pri pridobivanju novih znanj. 

Zavarovanje za tujino 

Če ste v tujini zasebno ali službeno, vas nesreča lahko ujame kjerkoli, zato je prav, da ste nanjo pripravljeni. Asistenčni center vam bo pomagal od prvega klica do prihoda domov in bo v neposrednem stiku z vašo bolnišnico ali lečečim zdravnikom, da boste kar najhitreje dobili najbolj točne informacije. Asistenčni center pokrije tudi stroške klicev za njihovo asistenco. 

Celoletno zavarovanje 

Če pogosto potujete, a nočete vsakič znova urejati zavarovanja, vam na CORISu priporočajo sklenitev celoletnega zavarovanja. Potovanja in izleti zahtevajo priprave, ne glede na to, kako dolgo trajajo. Ugodno celoletno zavarovanje vam eno leto nudi možnost, da lahko odpotujete, kadarkoli želite, brez da bi morali pred tem urejati še zavarovanje. Poleg tega, ga lahko sklenete za celo družino, pri tem pa ni pogoj, da vedno potujete skupaj. Naj se vsa potovanja, ki jih načrtujete, končajo srečno. 

Zavarovanje rizika odpovedi 

Zavarovanje rizika odpovedi je namenjeno vsem, ki potujete v lastni režiji, kar pomeni, da rezervacij in nakupov ne opravite pri turističnih agencijah. Izbirate lahko med osnovnim in razširjenim kritjem. Osnovno kritje krije odpoved zaradi bolezni ali poškodbe, pri razširjenem kritju pa so poleg zdravstvenih težav razlogi za odpoved lahko tudi težave pri nosečnosti, izguba službe, pomanjkanje snega na smučiščih, odpoved poroke ali poročnega potovanja, obsežna škoda na domačem naslovu,…