Image Alt

Društva

AEGEE

AEGEE je mednarodno društvo, ki je del Društva študentov Evrope. Organizirajo različne mednarodne dogodke, poletne univerze, izmenjave, kongrese, prav tako pa organizirajo jezikovne tečaje, motivacijske vikende, mesečne večerje, piknike itp. na lokalnem nivoju. Njihov največji in najdaljši projekt je projekt Poletnih univerz. Študentu omogočajo, da se za par tednov odpravi v eno izmed 150-ih evropskih mest, kjer se ta projekt izvaja. Te poletne univerze primarno potekajo kot poletni tečaji, jezikovni tečaji ali potovalne poletne univerze (kjer obiščete 3 do 5 različnih mest), vse to za študentom prijazno ceno! Več si lahko preberete na njihovi spletni strani.

BEST

Board of European Students of Technology (BEST) je organizacija, ki jo vodijo študentje. Trenutno BEST sestavlja več kot 90 lokalnih skupin. Vsaka izmed skupin organizira dogodke na lokalne, regijskem in evropskem nivoju. Med te dogodke sodijo različna tekmovanja za študente tehničnih smeri (inženirsko tekmovanje EBEC, Hackathon, AI BattleGround), letna regijska srečanja, generalne skupščine, razni tečaji in tudi motivacijski vikendi. Poleg tega poskrbijo tudi za dobro zabavo, saj pravijo, da včasih potrebujejo malo oddiha, da napolni svoje rezervoarje z energijo in motivacijo za nadaljnje projekte. Več informacij o dogodkih in kako postati BEST najdete na njihovi spletni strani.

DŠGM

Društvo Študentov Geografije Maribor (DŠGM) je del širše skupnosti Evropskih študentov geografije (EGEA). Nastali so z željo, da omogočijo mladim študentom ter študentkam geografije odkrivanje novih spoznanj, potovanja, druženja, različne seminarje, izobraževalne treninge… Društvo vsako leto organizira različne dogodke med katerimi so mnogi od njih namenjeni vsem študentom. Več o društvu in aktualnih dogodkih lahko izveste na njihovi FB strani:

DŠMM

Društvo študentov medicine Maribor (DŠMM) je bilo ustanovljeno 4. maja 2005, ko so opazili študentje, da znanje pridobljeno na predavanjih lahko predajajo naprej javnosti. Društvo izvaja različne delavnice o javnem zdravstvu in prireja zanimive dogodke za svoje člane. DŠMM je del Evropske asociacije študentov medicine (EMSA) in mednarodne organizacije študentov medicine (IFMSA), preko katere organizirajo različne informativne in izobraževalne dogodke. V sodelovanju z IFMSA organizirajo izmenjave študentov medicine, kjer se za en mesec vključijo v raziskovalno ali klinično delo. Več o njihovih projektih lahko preberete na spletni strani.

DŠPM

Društvo študentov psihologije Maribor (DŠPM) se zavzema za povezovanje študentk in študentov psihologije, s svojimi skupinami pa deluje na območju celotne Slovenije. Promovirajo psihologijo kot znanost in ozaveščajo o pomembnosti mentalnega zdravja ter virih pomoči. Znotraj društva deluje več skupin, ki se ukvarjajo z različnimi tematikami: spolnost, edukacija širše javnosti, starejši občani, svetovanje, psiho-fizično blagostanje… Vsako leto pa izhaja tudi revija ,,Psihološki inkubator'', kjer so predstavljeni strokovni in študentski prispevki na različne tematike iz psihologije. Društvo je del, in sodeluje z Evropsko federacijo študentov psihologije (EFPSA), s pomočjo katere se organizirajo različne delavnice na temo duševnega zdravja, konference, kongresi in zabavni dogodki.

EESTEC

Electrical Engineering Students' European association (EESTEC) je društvo študentov, katerega je namen povezati študente in študentke elektrotehnike ter računalništva iz cele Evrope. Organizirajo mednarodne kongrese, delavnice, izmenjave, motivacijske vikende in druge dogodke. Prizadevajo si, da bi ustvarjali priložnosti za razvoj študentov na akademskem, strokovnem in socialnem nivoju. V sklopu društva organizirajo EESTEC WorkIT, kjer ponujajo sklop praktičnih delavnic za študente s področja elektrotehnike in računalništva. Organizirajo tudi tekmovanje EESTech Challenge in Job Fair za študente. Več o dogodkih in delovanju društva lahko preberete na njihovi spletni strani.

ELSA

Evropsko združenje študentov prava (ELSA) je namenjena zagotavljanju priložnosti študentom prava in mladim pravnikom, hkrati jim pomaga, da so mednarodno usmerjeni in profesionalno usposobljeni. Organizirajo različne akademske in profesionalne dogodke, prav tako pa ponujajo študentom prava priložnost, da izboljšajo svoje znanje in sposobnosti skozi prakse v tujini. Poleg konferenc, EX-YU konferenc, seminarjev, organizirajo poletne šole, študijske obiske, ekskurzije… Več lahko preberete na njihovi spletni strani.

IAESTE

The International Association for the Exchange of Students for Technical Experience (IAESTE) je društvo, ki študentom ponuja možnost pridobivanja praktičnih izkušenj v tujini, podjetjem pa začasno zaposlitev tujih študentov. Poleg tega pa se udeležujejo različnih konferenc, organizirajo dogodke na lokalnem nivoju, sodelujejo s transnacionalnimi korporacijami. Teconomy je eden izmed projektov, katerega se udeležujejo, organizira ga pa IAESTE Avstrija. Zamišljen je kot karierni sejem, dosega pa odlične rezultate tako pri študentih, kot pri podjetjih. Več o projektih in društvu lahko preberete na njihovi spletni strani.

Pekarna MM

Pekarna Magdalenske mreže je nevladna in neprofitna organizacija, delujoča na področju mladine, neodvisne kulture in civilne družbe. Ena izmed temeljnih dejavnosti organizacije je razvijanje in izvajanje organiziranega “Prostovoljskega dela mladih za mlade”. Prostovoljstvo prepoznavajo kot eno izmed najpomembnejših oblik aktivne participacije mladih v družbi. Med te prostovoljne dejavnosti sodijo nudenje brezplačne učne pomoči, druženje z otroki in mladimi z manj priložnostmi, izvajanje delavnic z in za otroke priseljencev, izobraževanje o filmu, gledališki igri, urbani sprehodi in veliko več; pravijo, da vsaj lahko najde nekaj zase. Prav tako izvajajo različne mladinske izmenjave, so del Evropske prostovoljne službe in Evropske solidarnostne enote. Več o društvu, projektih in dogodkih lahko preberete na njihovi spletni strani.