Image Alt

Destinacije

Avtor: Blaž Vičman
Fakulteta: Fakulteta za Strojništvo
Kraj: New York, ZDA
Izkušnja: Potovanje z družino
Obdobje: 23. 09. 2022 – 29. 09. 2022

Nekega spomladanskega dne smo se z družino odločili, da si bomo uresničili dolgoletno željo ter se za konec poletja odpravili na potovanje v New York. Naročili smo letalske karte, rezervirali hotel ter uredili še ostale nujnosti. Ostalo nam je le še nestrpno čakanje na začetek potovanja…

V petek, 23. 09. 2022, je le nastopil ta dan. Zjutraj smo se odpravili na letališče Dunaj kjer smo v popoldanskih urah sedli na letalo za New York. Po 9 urah letenja smo le v večernih urah pristali na letališču JFK. Po opravljenih carinskih postopkih in vožnji do mesta smo le prispeli do hotela kjer smo utrujeni od dolgega potovanja zaspali.

Ko smo naslednjo jutro stopili iz hotela, smo prvič začutili ritem mesta in spoznali, da bo to potovanje resnično nekaj posebnega. Prvi dan smo se odločili preživeti nekoliko bolj sproščeno in smo ga namenili pohajkovanju po Manhattnu. Sprehodili smo se po Peti Aveniji, si ogledali Central Station, Rockefeller center, Trump Tower,… Kar nekaj ur smo preživeli tudi v Central Parku. Dan smo zaključili z ogledom Times Square, kjer smo pred množico zaslonov ostali odprtih ust.

Nedeljo smo začeli v zelo zgodnjih jutranjih urah. V planu smo namreč imeli enega izmed vrhuncev potovanja, ogled Niagarskih slapov. Med hojo do avtobusa, ki nas je odpeljal do Niagarskih slapov, smo spoznali, da je New York resnično mesto, ki nikoli ne spi. Kljub zgodnji uri je bilo mesto polno prometa in ljudi. Po 7 urah vožnje smo le prispeli do reke Niagara na Kanadski meji. Z ladjico smo se popeljali med slapovi, iz razgledne točke naredili nekaj fotografij ter si slapove ogledali še iz bregov. Ponovno je sledila vožnja z avtobusom in v poznih večernih urah smo prispeli nazaj v mesto.

V ponedeljek smo si odšli ogledat plavajoči muzej, letalonosilko USS Intrepid. Letalonosilka iz 2. svetovne vojne služi kot letalski in vesoljski muzej in je pravi raj za letalske navdušence. Na njej je razstavljen tudi Space Shuttle. Po ogledu letalonosilke smo se še sprehodili čez Brooklyn Bridge v Brooklin, kjer smo večerjali pravo newyorško pico. Po večerji smo še malo posedeli ob reki ter uživali v panorami Manhattna ter se nato vrnili v hotel.

V torek je bila na sporedu vožnja z ladjico okoli Manhattna. Manhattan je namreč otok, kar je podatek, ki ga veliko Newyorčanov ne pozna. Sprehodili smo se do pomola na reki Hudson, si sproti ogledali še High Line ter se vkrcali na ladjico. Z ladjice smo imeli čudovit pogled na Manhattan ter New Jersey, popeljala pa nas je tudi ob eni izmed glavnih znamenitosti mesta, Statue of Liberty. Po vožnji z ladjico je sledil ogled Wall Streeta, obeležja terorističnih napadov 11. septembra, Kitajske četrti, kjer smo si privoščili tipične kitajske rezance, Male Italije in Washington parka. Dan smo zaključili s pivom v enem izmed Irish pubov.

V sredo smo imeli v planu samo ogled Ameriškega prirodoslovnega muzeja. Muzej hrani izjemno številno in raznoliko zbirko, za majhno doplačilo pa vključuje pa tudi planetarij, ki je resnično vreden ogleda. Večina se muzeja spomni predvsem iz filma Noč v muzeju z Ben Stillerjem v glavni vlogi. Kljub celemu dnevu preživetem v muzeju smo zbirko le preleteli. Za večerjo smo si privoščili tipičen burger ter se mimo Times Square sprehodili do hotela.

Četrtek je bil naš zadnji dan v New Yorku. Rezerviran smo imeli ogled ene izmed najbolj prepoznavnih stavb v mestu, Empire State Buildinga. V muzeju je predstavljena zgodovina stavbe ter njen pomen za popularno kulturo. Dvigala te nato odpeljejo do 86. nadstropja, kjer se odpre neverjeten pogled na mesto. Uživali smo še v zadnjem pogledu na mesto pred vrnitvijo domov. V popoldanskih urah smo se odpravili na letališče, kjer smo zvečer poleteli nazaj proti Dunaju.

Potovanje v New York je bilo zagotovo eno izmed najboljših potovanj, ki sem jih doživel. Pred odhodom so mi dejali, da se v New York ali zaljubiš ali pa ga zasovražiš. Po vrnitvi lahko potrdim, da sam spadam v prvo skupino.