Image Alt

Destinacije

Avtor: Katarina Barbara Fras

Fakulteta:

Kraj: Angra do Heroismo, Portugalska

Izkušnja: Turneja Akademske folklorne skupine Študent

Obdobje: avgust 2017

Otočje sredi Atlantskega oceana s čudovitimi plažami, prijetno klimo, zeleno pokrajino in unikatno tradicijo. Nekako tako »stric Google« opiše Azore, vulkansko otočje, ki spada pod Portugalsko in se zdi idealna popotniška destinacija. Ali je temu res tako, smo želeli preveriti tudi folklorniki Akademske folklorne skupine Študent, ko smo se avgusta 2017 odpravili na gostovanje na enega izmed devetih večjih azorskih otokov.

 

 

Turnejo, kot gostovanju izven slovenskih meja pravimo študentje, smo pričeli v Mariboru, od koder smo se odpeljali proti Dunaju, tam pa z manjšo zamudo poleteli proti Lizboni. Zamuda letala nam je kasneje nekoliko prekrižala načrte, saj smo zamudili tudi »otoški« let in noč preživeli na letališču v Lizboni. Čeprav leti na Terceiro niso zelo pogosti in so cene letalskih kart višje, nam je z dobro organizacijo uspelo rezervirati sedeže in že v jutranjih urah poleteti proti Azorom. Že z letala smo občudovali zeleni otok, za prijetno dobrodošlico pa sta poskrbeli lokalni vodički. Slednji sta nas z avtobusom tudi pospremili do »mesteca« Angra do Heroismo. V tridesetih minutah vožnje od letališča do šole, v kateri smo se nastanili, smo pravzaprav prevozili kar četrtino otoka. Kljub izjemno majhni razdalji in nasploh majhnosti samega otoka, pa se je vreme v tem času vsaj trikrat spremenilo. Med potjo smo lahko opazovali številne majhne in barvite vasice, raznolike plaže ter prostrano zeleno pokrajino, ki so jo popestrile krave na pašnji.

 

 

Prvi vtis je bil torej odličen in obetali smo si še več. Poleg folklornih obveznosti so organizatorji festivala Folk Azores organizirali tudi izlete po različnih krajih otoka. Tako smo obiskali obalno mestece, ki slovi po zanimivi tradiciji. Prirejajo namreč bikoborbe na plaži in priložnosti, da si lahko ogledamo to atrakcijo, ni zamudil nihče od nas. Ob nastopu večernih ur pa smo ulice preplavili folklorniki. V raznolikih kostumih so prebivalci Terceire spremljali plesalce in glasbenike iz Havajev, Argentine, Indije, Poljske, Latvije, Madžarske, Slovaške, Španije, Hrvaške in Slovenije. Predstavila pa se je tudi domača Portugalska.
V naslednjih dnevih bivanja na otoku smo v prostem času uživali na peščenih plažah Atlantika, si ogledovali vulkanske znamenitosti otoka, poizkušali domačo kulinariko ter s skuterji »obkrožili« otok. Znova smo doživeli tudi nenavadno tradicijo bikoborb. Če so bile izjemno napete že tiste na plaži, so se bikoborbe po mestnih ulicah izkazale za še bolj adrenalinske, zagotovo največje doživetje pa so bili »spopadi« v areni. Slednjih so se udeležili tudi najbolj pogumni plesalci AFS Študent, in medtem ko so nekateri zgolj bežali pred bikom, so bili drugi drznejši, in so se v areni izkazali kot pravi profesionalci.

 

Dnevi polni aktivnosti so minili (pre)hitro in tako smo po tednu dni še zadnjič nastopili pred azorsko publiko. Kot se za festival s tridesetletno tradicijo spodobi, se je spektakularen zaključek festivala Folk Azores odvil v areni, ki sprejme do kar pet tisoč gledalcev. Žal smo čudoviti otok morali zapustiti že naslednji dan. Polni vtisov in novih zgodb smo študentje poleteli proti Lizboni in si tam privoščili še dvodnevni turistični izlet. Ogromno mesto je bilo pravo nasprotje umirjene Terceire, kljub temu pa nas portugalska prestolnica s svojimi znamenitostmi zagotovo ni pustila ravnodušne. Ker pa sta bila dva dneva nekoliko premalo, da bi lahko začutili pravi utrip mesta, se v Lizbono zagotovo še kdaj vrnemo.
S prihodom v Maribor se je turneja AFS Študent 2017 zaključila. Kot vsaka, je bila tudi ta nekaj posebnega, saj smo znova spoznali novo kulturo, svetu predstavili našo, Slovensko, hkrati pa smo neizmerno uživali ter doživeli veliko novega. Trenutno smo že v pričakovanju novih potovanj, katerih se lahko, če te zanima folklora, z AFS Študent udeležiš tudi ti.