Image Alt

Destinacije

Avtor: Urban Marhl

Fakulteta: Fakulteta za naravoslovje in matematiko

Kraj: Praga, Češka

Izkušnja: Ekskurzija z oddelkom za mednarodno sodelovanje

Obdobje: 26. 5. 2017– 29. 5. 2017

Ura je odbila enajst zvečer, ko sem se odpravil proti kavarni ŠTUK. Na hitro sem posrkal kavo, kajti zbor za ekskurzijo je bil ob polnoči. Hitro smo se namestili na avtobus in že smo se odpeljali proti naši prvi destinaciji, proti lepemu nemškemu mestu Dresden. Na začetku vožnje nas je prijazno pozdravil vodja projekta in vodič Vid, ki nam je v nekaj minutah povzel celoten potek ekskurzije. Kar hitro je večina udeležencev na avtobusu zaspala, med samo vožnjo pa smo imeli nekaj postankov. V Dresden smo prispeli v jutranjih urah, pred izstopom iz avtobusa pa nam je vodič Vid predstavil zgodovino mesta in nam predlagal vse znamenitosti, ki si jih je vredno ogledati. Čeprav je bilo mesto med drugo svetovno vojno v kritičnem stanju, le to še vedno slovi po zelo lepi arhitekturi, ki smo si jo imeli možnost ogledovati ves dopoldan.

 

 

Znova smo se zbrali okoli druge ure popoldan, nato pa smo se odpravili proti pokrajini Saška Švica, kjer se nahaja zelo zanimiv nacionalni park. Pokrajina leži v južnem delu Nemčije med reko Labo in češko pokrajino. Znamenitost tega naravnega parka so velike mogočne skale iz peščenjaka. Povzpeli smo se na visoko ležečo ploščad Bastei, na kateri smo naredili kar nekaj atraktivnih slik okoliške pokrajine in znamenitih skal, nato pa se počasi odpravili proti končni destinaciji in sicer proti mestu Praga. Avtobus nas je zapeljal do bližine hostla, kjer smo se tudi nastanili. Sledila je večerja. Po večerji smo imeli prosto, da si sami ogledamo prečudovito Prago v večernih urah. Ker Praga slovi kot mesto piva, sem si z ostalimi udeleženci ekskurzije privoščil kozarček piva.

Naslednji dan smo se po zajtrku, ki smo ga imeli v hostlu, odpravili proti severnem delu Češke, natančneje proti kraju Mladá Boleslav, kjer se nahaja muzej Škodinih avtomobilov. Takoj, ko sem vstopil v muzej, smo lahko zagledali veliko število avtomobilov iz različnih obdobij zgodovine. Vodička po muzeju nam je predstavila vse zgodbe, ki so jih razstavljeni avtomobili predstavljali, videli pa smo tudi celoten potek restavracije starodobnika. Po ogledu smo se vrnili v Prago, v popoldanskih urah pa smo se odpravili na spoznavanje mestnega jedra Prage. Sprehodili smo se mimo katedrale Sv. Vida čez znamenit Karlov most v staro mestno jedro Hradčani, na koncu pa smo se povzpeli tudi proti Praškem gradu, kjer smo napravili še eno skupinsko sliko. Proti večeru smo se vrnili proti hostlu, kjer smo imeli večerjo. Po večerji smo imeli druženje z ostalimi udeleženci ekskurzije.

Zadnji dan nas je čakal ogled še enega muzeja in sicer smo obiskali muzej računalniške znamke Apple. Vodička v muzeju nam je povedala, da so na svetu samo trije takšni podobni muzeji. V muzeju smo si ogledali vse produkte, ki ga je podjetje napravilo, od najstarejšega do najnovejšega računalnika, telefona ter vseh ostalih Apple naprav, v kleti muzeja pa je bila tudi odprta razstava slik, na katerih so bili znane osebnosti 20. stoletja. Po ogledu muzeja se je uradni del ekskurzije zaključil, čakala pa nas je še pot proti domu. Na ekskurziji sem zvedel kar nekaj novih stvari, hkrati pa sem zelo užival in spoznal druge študente mariborske univerze. Vsaka takšna izkušnja da študentu neko širše znanje, ki ga na fakulteti v študijskih klopeh ne dobiš, zato vsem priporočam, da se udeležite kakšne od podobnih organiziranih ekskurzij.