Image Alt

Destinacije

EIT Digital – magistrski program, ki združuje izobraževanje na področju tehnologije in podjetništva

Avtor: Luka Lan Gabriel

Fakulteta: KTH Royal Institute of Technology, Delft University of Technology

Kraj: Stockholm, Švedska in Delft, Nizozemska

Izkušnja: Magistrski program EIT Digital

Obdobje: od 25.08.2016 do 31.08.2018

Te zanima tehnologija? Imaš podjetniško žilico? Morda zate velja celo oboje? S tem prispevkom želim vsem, ki razmišljajo o magisteriju v tujini, predstaviti možnost študija na področju tehnologije v kombinaciji s podjetništvom. Za lažjo predstavo bom program opisal skozi lastno izkušnjo v zadnjih dveh letih.

Aprila 2016 sem se prijavljal na relativno nov magistrski program, EIT Digital Masterschool. Izvedel sem, da se program izvaja na 18 priznanih tehnoloških univerzah v Evropi in da ga sofinancira Evropska unija. EIT Digital za evropske študente krije stroške šolnin, ponujena pa je tudi možnost pridobitve štipendije v obliki mesečnega prihodka. Poleg izbora želene tehnične smeri in univerz, kjer bi želel študirati, je prijavi treba priložiti tudi predlog poslovne priložnosti. Ker sem se prijavljal na program ‘Medical Visualization’, je moj predlog vseboval uporabo strojnega učenja na medicinskih posnetkih in obogaten prikaz le-teh zaposlenim v zdravstvenih ustanovah. Čez dober mesec sem bil obveščen o sprejetju!

 

 

Tako sem se v avgustu preselil v najlepše mesto, kar sem jih do zdaj obiskal, Stockholm. Royal Institute of Technology (KTH) velja za eno najprestižnejših univerz na Švedskem. Na KTHju sem začel obiskovati prvi letnik – spoznavanje osnov tehnologij digitalnih medijev. V prvem letniku je približno tretjina študija namenjena učenju podjetništva. Slednjega se nismo učili zgolj iz knjig, ampak v večini skozi praktične naloge. Od skupinskega tekmovanja kdo na ulicah Stockholma (brez vseh pravil) zasluži največ s prodajo kave, do celotnega semestra, posvečenega razvoju poslovne ideje. Nekatere skupine so tukaj pridobile tudi finančna sredstva, poslovne partnerje in s tem možnost, da svoje ideje udejanjijo.

Z drugim letnikom v EIT Digital pride tudi čas selitve. Študentje začnejo obiskovati univerzo, na kateri opravljajo svojo tehnično specializacijo in zagovarjali magistrsko nalogo. V mojem primeru, Tehnična univerza v Delftu, na Nizozemskem, ponovno ena najbolj priznanih univerz na svojem področju. Opazi se razlika, tukaj se zelo spodbuja raziskovalno delo – naloge študenta večinoma predstavljajo branje znanstvenih člankov in pisanje njihovih povzetkov, nekoliko manj je praktičnih nalog. Drugi semester drugega letnika je v celoti namenjen magistrski nalogi. Posebnost EIT Digital je ta, da se projekt za magistrsko nalogo opravlja znotraj določenega podjetja. Hkrati pa je to tudi pripravništvo, ki ga sam trenutno opravljam pri podjetju MRIguidance v mestu Utrecht.

 

 

 

Po opravljenem magistrskem programu ima študent EIT Digital ne le kakovostno tehnično, temveč tudi podjetniško znanje, primerno za ustanovitev lastnega podjetja, ali lažje napredovanje v primeru dela v večjem podjetju. Ob zaključku vsak študent prejme diplomo iz dveh univerz ter ‘Innovation and Entrepreneurship EIT Digital’ certifikat. Seveda pa ima izjemen pomen tudi mednarodna mreža poznanstev, ki se ustvari v času študija. EIT Digital priporočam vsem, ki jih zanima delo na področju tehnologije in bi med drugo stopnjo študija želeli prepotovati naš kontinent. Trenutno je tudi odprta prijava na opisan magistrski program in ostaja odprta do 15. aprila! Na spletni strani, navedeni spodaj, si lahko ogledate ponujene tehnične smeri, za dodatne informacije pa sem sam dosegljiv na družabnih omrežjih in na e-naslovu, prav tako navedenem spodaj.

https://masterschool.eitdigital.eu/programmes/

lukalangabriel@gmail.com