Image Alt

Destinacije

Avtor: Urška Pliberšek

Fakulteta: Filozofska fakulteta, UM

Kraj: Muscat in puščava Sharqiya, Oman

Izkušnja: Izobraževalni program Connecting Cultures

Obdobje: 27. 1. 2018 – 31. 1. 2018

Vedno znova in znova slišimo, da je potovanje v študijskih letih zelo bogata izkušnja. Najtežje pa se je za pot odločiti, saj se pojavijo številna vprašanja. Tudi pri meni je bilo tako, saj sem se odpravljala na pet dnevno potovanje v puščavo, vendar pa se je pot v Oman izkazala za resnično neprecenljivo izkušnjo. Oman, čudovita država na jugo-vzhodu arabskega polotoka, vsako leto gosti mlade iz vsega sveta. Mladi imajo edinstveno priložnost sodelovanja na izobraževalnem programu z imenom Connecting Cultures. Program temelji na preprosti matematični enačbi: 18 mladih (9 iz zahodnega dela sveta in 9 iz arabskih držav) + 5 dni/4 noči + 3 kamele + prostrana, tiha puščava + 0 mobilnih telefonov in vrat za katerimi se lahko skriješ = močna in edinstvena učna izkušnja.
Sama sem v programu sodelovala v mesecu januarju. Udeležbo mi je omogočila Slovenska nacionalna komisija za UNESCO, ki že nekaj let skrbi zato, da mladi iz Slovenije dobimo priložnost sodelovanja. Zato sem jim je potrebno zares zahvaliti.

 

 

V družbi 15 deklet, 3 kamel in odličnih inštruktorjev sem imela možnost poglobljenega pogovora o medkulturnem dialogu in razumevanju. Ob vodenih pogovorih o vrednotah, ekstremizmu in načinih kako izboljšati medkulturno razumevanje je beseda zašla tudi na druga področja. Prav ti pogovori o kulinariki, študiju in naših družinah so dodatno prispevali k tkanju tesnih prijateljskih vezi in večji kvaliteti aktivnosti. Tovrstne teme smo pogosto načele v večernih urah, ko smo se družile ob ognju, ki je že tisočletja tradicionalno mesto izmenjave zgodb in učenja. Ob ognju smo se naučile peti tradicionalno Omansko pesem, ki govori o prijateljstvu. Pesmi, nas je zelo potrpežljivo naučil Juma Al Nadhairi, odličen ambasador Omana, ki že vrsto let sodeluje pri izvedbi programa. Našega druženja pa tretji dan ni zmotil niti močen veter, ki je poskrbel za pravo peščeno nevihto.

 

Prostrana puščava Sharqiya je odlično učno okolje, je edinstvena »učilnica« narave, kjer se zaveš kako dragoceno je okolje v katerem živimo. Poleg varstva narave pa je pomembna še varstvo kulturne dediščine, ki se je tudi v svojem nematerialnem pokazala skozi tradicionalno omansko glasbo, običaje ob pitju kave, prehrani itd.
Potovanje predvsem tako, kot sem ga sama imela možnost izkusit je bilo odlična priložnost za učenje, izmenjavo izkušenj, spoznavanje novih izjemnih mladih deklet, ki so aktivne na različnih področjih. Vsaka udeleženka je pred prihodom v Oman imela številna vprašanja in negotovosti, vendar so ta hitro zamenjala pozitivna občutja. Naša pot je bila odlično organizirana; organizatorji so poskrbeli tako za naše dobro počutje, varnost in tekoče pogovore (o vseh obravnavanih temah so inštruktorji sproti zapisovali ključne ugotovitve v angleškem in arabskem jeziku). Vsakodnevno postavljanje, pospravljanje šotorov , navigiranje skozi puščavo in prebujanje ob neponovljivih sončnih vzhodih bi z veseljem še ponovila in priporočala vsakemu, ki želi odkrit tudi ta del sveta. Dovolj je že kanček poguma, zato, da izpolniš in pošlješ prijavo, vse ostalo pa se zgodi skoraj samo od sebe.

 

 

Prvi dan smo na eni iz med delavnic izbrali fotografijo, ki najbolje predstavlja naša občutenja pred odhodom. Sama sem izbrala fotografijo z vrtiljakom; pred začetkom vožnje verjetno marsikdo začuti nelagodje, vendar pa kar hitro pričneš uživati in ne želiš, da se vožnja konča. Točno takšno je bilo moje potovanje zato vsem, ki razmišljate o potovanju želim, da čim prej premagate strah ob pričetku vožnje na vrtiljaku. Pri izbiri poti pa bodite pozorni na možnosti, ki so za vas brezplačne; tako na primer stroške izvedbe programa Connecting Cultures (razne vize), s pomočjo donatorskih sredstev krije organizacija Outward Bound Oman.
Na vandranju po našem prelepem planetu si vzemite čas tudi za raziskovanje lokalne kulture, naravne, kulturne in nesnovne dediščine. Izkušnje na poti so dragocene tudi za preseganje lastnih stereotipov in krepitev medkulturnega dialoga, zato pogumno in z veliko radovednosti na pot.