Image Alt

Destinacije

Avtor: Patrik Bratuša

Fakulteta: EDC Kranj

Kraj: Potovanje po ZDA in delo v Kansas City-ju

Izkušnja: Work & Travel

Obdobje: 8.6.2016 – 27.9.2016

Kot velik navdušenec nad potovanji sem se že pred svojim diplomiranjem odločil, da bom naslednje poletje aktivno preživel čez lužo. Zato sem se odločil prijaviti na program Poletno delo v ZDA.
Pri pridobitvi vize mi je pomagala agencija STA potovanja in delodajalec za katerega sem se odločil skupaj s še enim Slovencem iz Bele krajine (Jože) je bil zabaviščni vodni park v Kansas City-ju. Prvič sva se srečala šele na letališču v Zagrebu in ker sva se preveč zaklepetala sva skoraj zamudila let, saj so na transferju čakali samo še naju. Ob prihodu v »obljubljeno deželo« sva bila nastanjena v motelu, kjer smo bivali študenti iz celega sveta. Če povzamem sem delal tri mesece in tudi 18 dni potoval (nekaj sam, nekaj pa v družbi).

 

Že po najinem prvem delovnem mesecu pa sva se z Jožetom odločila, da greva na prvo krajše potovanje z avtobusom v Chicago. Zanimivo je, da je ravno v tem času potekal največji festival, zato nama predčasno nikakor ni uspelo najti ugodnega prenočišča. Zato sva se na pot odpravila s spalnima vrečama, kljub dejstvu da je Chicago najnevarnejše ameriško mesto. Že po eni uri sprehajanja po parku sva naletela na mlade Američane. Ob pitju vodke so poslušali zvezdnico Lano Del Rey, ki je prepevala na glavnem prizorišču samo 200 metrov stran od nas. Povedala sva jim najino zgodbo in eden, ki je že bil celo dvakrat v Sloveniji, nama je ponudil tudi prenočišče. Še prej smo skupaj dolgo v noč raziskovali ulice te metropole, bili pa smo tudi na samih vrhovih nebotičnikov.
Zaradi zgodnjega odhoda avtobusa proti Michiganu sem eno noč »prespal« kar znotraj na avtobusni postaji (prvič in zagotovo zadnjič), saj je sledil ogled nogometne tekme. Zbrala se je neverjetna množica 105.000 gledalcev, najbolj nepozabno pa je bilo sodelovati ob znamenitih »mehiških valovih«. Sprva je vse popolno in potem pride »hladen tuš«, ko tvoj avtobus iz neznanega razloga ne pride. Zato smo se morali navijači znajti vsak po svoje, da smo sploh prišli nazaj do Chicaga in ujeli naslednji avtobus.

 

Najino spoznavanje ameriške kulture je vključevalo tudi ogled tekme ameriškega nogometa in bejzbola, ob košarki najbolj priljubljena ameriška športa. Kot glasbena navdušenca pa sva na svoj račun prišla tudi ob koncertu ene najbolj priljubljenih »rockovskih« skupin, Guns N’ Roses. Imeli so veličastno vrnitev po dolgih 23 letih premora pred 40.000 glavo množico na nogometnem stadionu. To je bil koncert, ki se ga s slovenskimi razmerami ne da primerjati, še posebej zaradi osupljivega ognjemeta.
Navdušena od vsega kar sva že videla pa naju je še posebej presenetilo, ko naju je mlad slovenski par nagovoril v slovenščini, in to kje? Na samem vrhu razglednega stolpa v Kansas City-ju! Zanimivih dogodivščin iz potovanj ni manjkalo in enkrat sem se z polnimi vrečkami sprehajal domov iz trgovine, ko se je že temnilo. Ob cesti sem zagledal policijski avto in šel vprašat policista, če bi me zapeljal domov. Izziv sprejet, tako kot vsi drugi Američani je bil tudi on zelo prijazen ter ustregel moji želji. Naslednjo zanimivo izkušnjo sem doživel v Atlanti, kjer je do mene pristopil prijazen starejši brezdomec. V zameno za nekaj dolarjev mi je kot turistu razkazal vse »must visit« destinacije, v katerem so bile poletne olimpijske igre iz leta 1996.
Čudovita dneva sem preživel v prestolnici največjih jaht v ZDA – Fort Lauderdale. Nepopisno veselje je, ko najdeš nastanitev, kjer v zameno za prenočišče plačaš samo 30$ na noč! Spoznanje je toliko bolj neverjetno, ko si nastanjen v najelitnejšem predelu mesta, kjer so okrog tvoje hiše ob terasi zasidrane ogromne jahte. Obiska vredna je bila tudi vožnja z ladjo okrog samih luksuznih vil slavnih milijonarjev oz. zvezdnikov.

 

 

Sledilo je križarjenje po eksotičnih Bahamih, rajske peščene plaže z palmami, kot si jih predstavljaš iz filmov in katere sem raziskoval tudi z vodnim skuterjem. Malo je nenavadno, ko vidiš da se tukaj vozijo po levi strani in med vožnjo s taksijem sem spoznal tudi dva premožna Egipčana mojih let. Prav zaradi njiju je bil skupen povratek na Miami še bolj nepozaben, saj sta imela avto. Večjega presenečenja pa v ZDA ne moreš doživet, kot takrat, ko v mednarodnem party hostlu srečaš še dve Korošici iz Radelj.
Težko bi se odločil kaj mi je bilo najbolj všeč, ne morem pa čez Orlando, ki je svetovna prestolnica zabaviščnih parkov od koder izvirajo tematski parki Disney. S svojo šefico pri delodajalcu sem bil v tako dobrem odnosu, da mi je priskrbela celo dve brezplačni vstopnici za ogled prvega (Magic Kingdom, ki ima letno 20 milijonov obiskovalcev) in petega najbolj obiskanega parka na svetu.
Z bivanjem v ZDA nisem imel nobenih težav, kot tudi ne z ameriško hrano, tam so sicer restavracije s hitro hrano na vsakem koraku. Jaz nisem obiskal niti ene, ker sem si raje sam kuhal, sem pa si v ZDA s seboj prinesel veliko slovenskih juh. Američani obožujejo, da je hrana čim bolj mastna in sladkana, tudi Coca Cola ima različne okuse. Hrana je dražja, saj napitnina in davek tam nista vključena v končno ceno. V Ameriki prideš na svoj račun še posebej, če obožuješ »šoping«, saj so oblačila in tehnika cenejši kot pri nas. Tudi frizer je tam dražji in nikoli ne bom pozabil trenutkov, ko se je starejša »frizerka« na meni celo učila striči lase. Kasneje je še sledilo popravljanje njenih napak od mlajše gospodične, ki ji je bila očitno mentorica.
Na Ameriko me vežejo samo čudoviti spomini in res je bilo najboljše preživeto poletje z življenjsko izkušnjo, ki je neprecenljiva.