Image Alt

Destinacije

Avtor: Andrej Dolinšek

Fakulteta: Fakulteta za strojništvo univerze v Mariboru

Kraj: Brno, Češka

Izkušnja: Študentska izmenjava, Reasmus +

Obdobje: 10. 10. 2018 – 2. 1. 2019

Vse skupaj se je začelo na ŠTUK-u v Mariboru, na predstavitvi Erasmus programa. Tam sem se prvič bolje seznanil z programom. Nato sem o izkušnji povprašal prijatelje; kaj si o njej mislijo in če imajo kakšne nasvete oziroma izkušnje. Na srečo je bil eden od mojih prijateljev dober vir informacij. Tako me je s svojim pripovedovanjem navdušil, do te mere, da sem tudi sam oddal prijavo na izmenjavo. Ta prva prijava je bila sicer ne zavezujoča in boj informativne narave za fakulteto, kot kaj drugega, vendar sem se po oddaji počutil, kot bi napravil velik korak v svojem življenju. Celostno stvar sem po tem vzel resneje in jo izpeljal do te mere, da sem že nekaj dni po zadnjem odpisanem izpitu odšel na »novo univerzo«.

Po prihodu v Brno sem bil prijetno presenečen glede odprtosti in prijaznosti študentov, ki so nam bili dodeljeni za pomoč in tudi profesorjev na fakulteti. Pohvaliti moram tudi dobro urejene urnike. Bili so celo tako prijazni, da smo s poukom začeli v ponedeljek ob 11. 00, končali pa že v četrtek ob 12.00. Tako smo imeli proste petke, sobote in nedelje, ki smo jih  pridno izkoriščali za druženje, potovanja in raziskovanja novih dežel in krajev. Pot me je peljala po mestih po Češki republiki, na Slovaško, Madžarsko, Poljsko, Avstrijo,…

Če bereš to pismo oz. prispevek, ti zagotovim da si na dobri poti da narediš v svojem življenju velik korak, ki ti bo prinesel mnogo novih izkušenj, dogodivščin in poznanstev. Ne se bati, da boš v novem mestu sam. Tudi,  če ne poznaš nikogar, ki bi tudi odhajal na izmenjavo. Tako je bilo tudi z menoj. Poznal nisem nikogar, ki bi odhajal na izmenjavo na Češko, sploh pa ne na isto fakulteto, pa vendar sem že takoj prvi dan navezal prva poznanstva. Nato je ta peščica znancev rastla iz dneva v dan, in po treh mesecih na izmenjavi lahko rečem, da je ta krog prijateljev tako širok, da če bi vse poskusil našteti, bi jih zagotovo veliko pozabil omeniti.

Seveda ne smem pozabiti na vse šolske in obšolske dejavnosti, ki jih ponujajo na fakulteti (FSI). Poleg bivanja v prijetnem in lepo urejenem študentskem domu, nudijo tudi širok nabor vodenih športnih dejavnosti, kot so plezanje, potapljanje, plavanje, borilne veščine, igre z žogo,… Kar pa je najlepše izmed vsega, je to, da fakulteta podari vsakemu študentu dva športna treninga na teden (katerikoli šport) zastonj. Tako se lahko že samo iz radovednosti preizkusiš v plezanju, jogi, samoobrambi ali katerem drugem športu, kjer ti bo do učitelji pomagali k najboljšim napredkom.

Zdaj pa še moje končno mnenje. Za tovrstno izmenjavo se je po mojem mnenju najbolje odločiti v zimskem semestru 3. letnika ali v zimskem semestru magisterija.

Po svojih izkušnjah lahko rečem, da se predmeti na naših fakultetah močno navezujejo na znanje, pridobljeno v prejšnjem letniku, zadnja letnika pa sta nekakšna prelomnica in se ta navezanost ne nadaljuje tako izrazito kot prej. Prav tako se je potrebno zavedati, da sistem študija ni nujno popolnoma primerljiv s sistemom na domači fakulteti.

Čeprav so moji zadnji stavki zveneli nekoliko svarilno, pa te naj ne odvrnejo od namere za obisk tujine. Če si prebral ta odstavek, si boš gotovo vzel čas še za nadaljnjo raziskavo možnosti, mnenj, izkušenj itd. Naj ti bosta za motivacijo dva slovenska pregovora. »Kuj železo dokler je vroče.« in »Vsak je svoje sreče kovač.«