Image Alt

Destinacije

Avtor: Vasilka Saklamaeva
Fakulteta: Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
Kraj: Beograd, Srbija
Izkušnja: Udeležba na študentski konferenci
Obdobje: 18. 7. – 26. 7. 2022

Po celem svetu, postaja pa v srcu Srbije

Ko sem slišala, da bi poleti cel teden preživela v osrčju Srbije, nisem mogla misliti na nič drugega. Po našem SOrCE srečanju, ki je bilo precej strateško izvedeno konec zime, in po srečanju s tremi neverjetnimi Srbkinjami, ki so tudi del organizacijske ekipe, sem se odločila, da dam vse karte na mizo in rezerviram povratno vozovnico iz Maribora v Beograd.

ISWiB (International Student Week in Belgrade) je potekal od 18. – 26. julija v Beogradu, udeležilo pa se ga je več kot 80 udeležencev iz vsega sveta. Organizacijsko ekipo je sestavljalo okrog 40 študentov, prostovoljcev pa je bilo dvakrat, če ne kar trikrat več. Tako lahko z veseljem rečem, da sem spoznala ogromno novih ljudi, vse iz različnih krajev, vendar zelo prijazne po srcu.

Tema letošnjega študentskega festivala je bila trajnost (angl. sustainability), slogan pa »Negujmo našo prihodnost« (angl. Nurture our future). Med bivanjem v Beogradu smo izzivali svoje misli in skozi različne delavnice poskušali priti do novih in inovativnih rešitev za resnične življenjske probleme. Ciljali smo predvsem na trajnostne priložnosti v Srbiji, vendar smo svoje »brainstorming« sestanke razširili še bolj in razmišljali o državah, iz katerih prihajamo.

Prav tako moram poudariti, da sem se zabavala, ko sem bila tam; ne samo, da so bile zabave in večerje čudovite, videli smo tudi srce Srbije z obiskom botaničnega vrta, muzejev, prelepega Kalemegdana, center mesta in vseh srbskih tradicij, predstavljenih na srbskem dnevu. Kulturo drug drugega smo spoznavali v 8 dneh, predvsem pa med »Country Fair-om«, ki smo ga imeli na vrhu Kalemegdana (in ja, sončni zahod je bil čudovit!).

Ko razmišljam o moji izkušnji na ISWiB, me preplavlja hvaležnost za to čudovito izkušnjo in priložnost, da sem lahko predstavljala svojo rojstno državo – Makedonijo in kraj, kjer študiram in živim – Slovenijo. Vendar pa sem še bolj hvaležna za ta nov krog prijateljev, ki so se pripravljeni učiti, poslušati, deliti znanje, in kar je najpomembnejše, se znajo zabavati (ker smo tako in tako vsi študenti). Komaj čakam, da grem na vse različne študentske festivale v mreži SOrCE ali da morda še enkrat obiščem Beograd, ampak tokrat, da svoje znanje delim z drugimi.

In še beseda nasveta za konec: prijavi se, potuj, spoznaj nove ljudi – ne bo ti žal!