Image Alt

Destinacije

Avtor: Špela Smonkar

Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo

Kraj: Bordeaux, Francija

Izkušnja: Samostojno potovanje

Obdobje: 04. 09. 2018 – 11. 09. 2018

Življenje pred nas velikokrat postavi izzive, ki nas bodo zlomili in oropali vsega upanja. Takšen je tudi začetek moje zgodbe.

Že v otroštvu sem dneve preživljala z listanjem po popotniških revijah, gledala fotografije in sanjala o dnevih, ko bom tam potovala. Čutila sem domotožje po krajih, v katerih še nisem bila, in ljubezen do ljudi, ki jih še nisem spoznala.

V osnovni šoli in srednji šoli sem izkoristila vsako priložnost, ki bi mi omogočila pobeg v neznano, hkrati pa sem se zaljubila v arhitekturo mest, ki sem jih obiskovala, kar mi je postala osnova za izbiro študija. Z velikimi pričakovanji sem načrtovala izmenjave, izlete in potovanja tekom študentskih let. Vendar pa so se moje sanje razblinile ob nenadnemu pojavu zdravstvenih težav.

Bila sem soočena s surovo resnico, da moje življenje nikoli več ne bo enako. Prihodnost je naenkrat bila izven dosega, življenje pa je izgubljalo smisel. Meseci, ki so sledili, so bili najtežji v mojem življenju. Spoznanje, da ne bom mogla potovati na enak način, da se ne bom nikoli zmožna udeležiti študentskih izmenjav, študentskih izletov in ekskurzij, pa ni pomenilo, da sem izgubila upanje. Potovati sem se morala naučiti na svoj način.

Ker moje življenje vključuje veliko odrekanja in prilagajanja, potujem v krogu ljudi, ki me razumejo. Tako smo se letos štiri prijateljice, študentke odločile pobegniti v vinsko prestolnico Francije, mesto Bordeaux, ki je bilo lani izbrano kot najboljše mesto po mnenju Lonely Planeta.

September je idealen mesec za raziskovanje Evrope predvsem za študente, saj so cene izven sezone veliko nižje kot sicer, manj je turistov, temperature pa so še zmeraj dovolj tople za kopanje v morju.

Po brskanju na spletni strani Skyscanner smo odkrile poceni letalske karte iz Benetk do Bordeauxa s prevoznikom Easyjet, preko spletne strani ParkVia pa smo najele parkirno mesto na parkirišču blizu letališča, ki ponuja tudi shuttle prevoz. Odločile smo se potovati zgolj z ročno prtljago, saj je en manjši kovček več kot dovolj za tedenske počitnice.

Bordeaux ima odlično mrežo javnega prevoza, zato najem avtomobila res ni potreben, prav tako je cenovno ugoden tudi za študentski žep. Stanovanje smo najele prek Airbnb-ja, saj so hoteli precej dragi, hostli pa so na žalost zame nemogoča izbira. Osredotočile smo se na izbiro stanovanja, ki ima lastno kuhinjo in kopalnico, stanovanje pa je vključevalo celo pralni stroj.

Predhodno smo si naredile okviren načrt potovanja, pomagale pa smo si predvsem s spletno stranjo TripAdvisor. Tako smo ugotovile, da imamo tri dni dovolj za samo raziskovanje mesta, ostale dni pa lahko izkoristimo za raziskovanje sosednjih mest. Bordeaux ima izredno dobre povezave z okolico predvsem z vlakom in avtobusom. Čeprav je avtobus nekoliko ugodnejši, smo se odločile z vlakom raziskati še mesto Arcachon in največjo sipino v Evropi Pyla, obmorsko mesto Biarritz, v katerem počitnikuje tudi kraljeva družina, in manjšo vasico St. Emilion, ki je znana po najboljših vinih v Franciji in dolgoletni tradiciji vinogradništva.

Potovanje smo pričele v Bordeaux-u, ki slovi kot mesto presežkov. Ima največje vodno ogledalo na svetu, najdaljšo nakupovalno ulico v Evropi, največji trg v Evropi in najvišji dvižni most v Evropi. Predvsem smo hitro ugotovile, da so v presežkih za naš žep tudi cene hrane v restavracijah, zato smo nakupe opravljale predvsem v trgovinah Lidl, ki imajo presenetljivo široko ponudbo tradicionalnih francoskih jedi, za avtentično francosko kuhinjo pa je najboljše obiskati nedeljsko tržnico, ki ponuja vse mogoče jedi. V kovček smo si spakirale tudi manjšo plastično posodico, v katero smo spakirale stvari, ki bi se lahko med potovanjem zlomile, kasneje pa smo jih uporabile za shrambo pripravljenih jedi, ki smo jih skuhale v stanovanju zvečer za naslednji dan. V trgovini Tedi smo celo našle takšne, ki že imajo vključen plastičen pribor.

Mesto smo večinoma prehodile, saj so znamenitosti dovolj blizu skupaj, prav tako pa je to najboljši način, da občutiš pravi mestni utrip. Najlepši razgled na mesto smo imele s cerkvenega stolpa St. Andre, ki ponuja panoramski pogled na celotno mesto in reko Garono, zvečer pa smo obiskale vodno ogledalo, ki intervalno izmenjuje funkcije ogledala, bazena in meglice.

Mesto Bordeaux je znano po vinu, le-temu pa je posvečen tudi edini muzej vina na svetu, ki navdušuje z atraktivno arhitekturo, vendar smo si ga zaradi drage vstopnine ogledale le od zunaj, vina pa smo poskusile v okviru vodenega ogleda po dvorcu Chateau Pape Clement, nad katerim smo bile navdušene. Sončen dan smo izkoristile za ogled obmorskega mesta Arcachon in največje sipine v Evropi Pyla, na kateri se počutiš, kot da si sredi puščave.

Ob ulicah se postavljajo mogočne vile baskovske arhitekture, ki so že same po sebi vredne ogleda. Ker mrzlo atlantsko morje ni najprimernejše za skok v vodo, smo se naslednji dan odpravile še na daljši izlet v mesto Biarritz ob španski meji, ki slovi po slikoviti panorami peščenih plaž, ki se zaključijo s klifom, na katerem stoji svetilnik, in deskarskih valovih. Svoje potovanje smo zaključile z ogledom vasice St. Emilion, ki se ponaša s srednjeveško arhitekturo in najboljšim merlotom v Franciji.

Tako smo zaključile naše tedensko potovanje s pozitivno presenečenostjo nad zahodno Francijo, ki simbiotično prepleta neokrnjeno naravo s starodavno in moderno arhitekturo, ter dokazale, da so lahko tudi prestižne destinacije primerne za študentski žep.  

V življenju se bo vsak od nas soočil s težkimi situacijami, ki bodo od nas zahtevale izjemno življenjsko moč, vendar nas bodo tudi največ naučile. Študentska leta imajo različno definicijo za vsakega od nas in čeprav ne potujem na enak način kot ostali, želim, da je moj prispevek v opomin in inspiracijo vsem, da se stvarem v življenju ni potrebno odreči, samo ubrati je treba svojo pot. Gremo mi… po svoje.