Image Alt

Destinacije

Avtor: Jana Jaušovec
Fakulteta: Filozofska fakulteta
Kraj: ZDA – Florida
Izkušnja: Potovanje s prijatelji
Obdobje: 21. 3. – 1. 4. 2019

Obdobje, ko padejo cene letalskih kart, je zmeraj razburljivo. Bom na koncu dejansko kam potovala? Se bodo spet sesule vse spletne strani in bom ostala brez karte? Živci, nestrpnost, pomisleki… Ampak tokrat je šlo vse kot treba! Najbolj so me pritegnile izjemno ugodne povratne letalske karte v Miami – 250€ in to kar iz Dunaja. Ob tej rezervaciji letalske karte so mi na enkrat pričeli ponujati razne vstopnice za NBA tekme, ki se bodo v tem času odvijale. In glej ga zlomka, spopad Luke Dončiča in Gorana Dragiča prav v tem obdobju v Miamiju. Odločitev je bilo dokončna, gremo v Miami!

Zame je to bila pot v neznano. Še nikdar nisem bila v Ameriki in komaj sem čakala, da spoznam to veliko deželo. Najprej očitno Florido, ki je znana predvsem po neskončnih peščenih plažah, soncu in vročini, košarki in raznih zabaviščnih parkih. S prijatelji, ki smo se odpravili si nismo delali prevelikih načrtov, ker smo želeli državo doživeti kar se da spontano. Vse kar smo imeli rezervirano so bile karte za košarkarsko tekmo, prvo noč v Miamiju in zadnjih pet dni, ko smo se želeli tukaj tudi stacionirati.

Tako nas je radovednost pripeljala do Orlanda. Mesta, ki je veliko bolj »ameriško« kot Miami, ki ima veliko latinskega pridiha. Navdušile so nas tipične soseske, ki jih vidimo v raznih serijah – Razočarane gospodinje so verjetno najboljši primer 😊, velike trgovine in dejstvo, da je vse osredotočeno na posamezne lokacije, kjer ti neverjetno dobro prodajo ta »šov«. Orlando je znan predvsem po Disney World-u, Universal Studios, Water Worldu… Ker to pooseblja Orlando, smo se odločili, da obiščemo enega izmed parkov. Kot veliki navdušenci zbirke Harry Potter, nismo imeli kaj razmišljati: »Universal Studios it is!«. Dan, ko sem se lahko sprehodila po Diagon Alley, hodnikih Bradavičarke, pila ta pravi Butterbeer, je bil eden izmed lepših v mojem življenju. Vse je bilo tako realno in resnično, da sem ob koncu dneva s težkim srcem zapustila prizorišče. V Orlandu smo obiskali še nekatere druge lokacije kot so Universal CityWalk, Disney Springs in prav tako spontano šli na domačo NBA tekmo. Po petih dneh smo se po zahodni obali, kjer smo preživeli tudi dan na neskončni peščeni plaži, odpravili nazaj v Miami.

Naslednje dni smo izkoristili za tavanje po neskončnih nakupovalnih centrih in ulicah v Miami Beachu ter poležavanje na plaži. Nestrpnost in pričakovanje na dan NBA tekme je bilo nepopisno. Na dan 28. marca se je gromozanski Miami spremenil v prijetno slovensko podružnično mesto, kjer je bila večja verjetnost, da se zaletiš v Slovenca kot Američana. Po ulicah okoli American Airlines Arene so odmevale slovenske pesmi, zavzeto navijanje in predvsem veselje. V trenutku, ko sta slovenska košarkarska asa stopila na parket, smo slovenski navijači pričeli z glasnim navijanjem in vzpodbujanjem. Glede na odzive domačinov, smo bili očitno prava atrakcija. Za ameriške košarkarske tekme je namreč značilno, da potekajo bolj umirjeno in na nekem kulturnem nivoju, česar Slovenci seveda ne razumemo. 😀 Zmagal je domači Miami, oba naša košarkarja pa sta prikazala izjemno igro. Iz dvorane smo odšli več kot zadovoljni in polni nepozabnih vtisov.

Glede na to, da nam je ostalo le še nekaj dni preden smo se vrnili domov, smo želeli Florido izkoristiti maksimalno. Odpravili smo se na skrajni jug države in doživeli izjemno kubanski Key West, kjer smo jedli fantastično lokalno hrano in uživali v latinskem pridihu. Na dan povratka pa smo se odpravili še v znani Everglades, kjer smo v naravnem okolju videli neverjetne aligatorje in številne druge eksotične živali. Potovanje domov je bilo precej lažje kot potovanje v Ameriko. Polni novih spominov in doživetij, smo že na prvem letu spali kot ubiti. Zbudil nas je šele ledeno hladen veter, ki nas je pozdravil ob vrnitvi na Dunaj.

To potovanje je bilo izjemno zanimivo, pestro in zabavno. Amerika je resnično dežela doživetij in verjamem, da jo kmalu spet obiščem (če bo le ta naš koronavirus hitro obupal).