Image Alt

Destinacije

Avtor: Blaž Vičman
Fakulteta: Fakulteta za strojništvo
Kraj: Brno, Češka
Izkušnja: Erasmus izmenjava

»Hello, I’m Blaž Vičman from Slovenia. I’m an Erasmus student,« sem se predstavil na recepciji študentska doma. Receptor, ki ni govoril angleško, me je pogledal, v roke dal ključe, list papirja z navodili in mi pokazal v katero smer naj grem. Z dvigalom sem prispel v 3. nadstropje, izstopil in pred sabo zagledal moj dom za naslednjih 5 mesecev, sobo 341. Stopil sem korak do vrat, potrkal, odklenil, odprl vrata in tako se je pričela moja Erasmus dogodivščina…

Konec januarja sem se odpravil na študijsko izmenjavo na Tehniško univerzo v Brnu, ki  je drugo največje mesto v Češki republiki s približno 400.000 prebivalci. Tehniška univerza v Brnu spada s 19.000 študenti med največje tehniške univerze v državi in je ena izmed 3 glavnih univerz v mestu.

Izmenjava se je začela z Welcome week, kot je značilno za večino Erasmus izmenjav. V tem tednu lokalna ESN organizacija poskrbi za razne dogodke, ki omogočijo tujim študentom, da se med seboj spoznajo in navadijo na novo okolje. V tem tednu smo tako imeli organizirane razne športne dejavnosti, izlete po mestu in okolici, družabne večere, zabave in še kaj. Prav tako smo v tem tednu dobili urnike predavanj. Z veseljem sem ugotovil, da imam predavanja vseh 6 izbranih predmetov le dva dni na teden, kar je pomenilo, da sem bil ta dneva na fakulteti od jutra do večera, zato pa sem imel veliko prostih dni, ki sem jih lahko porabil za potovanja in hobije.

Prvi prihod na gostujočo fakulteto je bil nekaj posebnega, glavna stavba fakultete je namreč 19 nadstropna stolpnica z višino 74 m. Razgled iz višjih nadstropjih je bil neverjeten, tako da je pogled med predavanjih v najvišjih nadstropjih nemalokrat zašel iz table proti oknom. Večina fakultete je bila nedolgo nazaj obnovljena, kar je pomenilo da so bili tako prostori kot oprema na visokem nivoju. Tudi predavanja so bila zelo zanimiva in sem jih obiskoval z velikim užitkom ter se tudi veliko novega naučil.

Ker pa namen Erasmus izmenjave ni samo študij, sem ta čas izkoristil tudi za potovanja po Češki ter sosednjih državah.  Tako smo si z Erasmus prijatelji ogledali mesta kot so Praga, Znojmo, České Budějovice, Český Krumlov. Kot najbolj zanimivi bi izpostavil Prago, v kateri sem v času izmenjave bil 3-krat in vsakič znova me je navdušila, ter Český Krumlov, ki je staro češko mesto, ki navdušuje s svojo arhitekturo. Kot študent strojništva prav tako nisem mogel izpustiti ogleda Škodine tovarne v Mladi Boleslavi. Ob ogledu tovarne, ki zaposluje več kot 27.000 ljudi, sem ostal brez besed. Brno, ki je morda turistično nekoliko manj popularno, ima prav tako veliko za ponuditi. Na primer Vilo Tugendhat, ki je vpisana na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine, brnski grad, s katerega se razprostira pogled na mesto, planetarij ter znamenito astronomsko uro v središču mesta, iz katere se vsaki dan ob 11. uri prikotali frnikola, ki jo lahko obiskovalci vzamejo za spomin na mesto.

Čas sem izkoristil tudi za kar nekaj potovanj v tujino. Tako sem obiskal Budimpešto, ki me je navdušila z nočnim življenjem. Obiskali smo Krakov, kjer si nismo ogledali le mesta, ampak tudi rudnik soli Wieliczka in koncentracijsko taborišče Auschwitz, kjer smo videli grozote, ki jih je zmožno človeštvo.

Med izmenjavo sem kar trikrat obiskal Nemčijo. Za prvomajske praznike sem odpotoval v Berlin, ki mi je v spominu ostal kot eno izmed najljubših evropskih mest, ki sem jih kadarkoli obiskal. Kot navdušenec nad obdobjem hladne vojne sem obiskal obeležje berlinskega zidu, muzej nekdanje vzhodnonemške obveščevalne službe Stasi, muzej nemškega vojnega letalstva ter nekdanje letališče Tempelhof. Seveda sem obiskal tudi ostale znamenitosti kot so East Side Gallery, Brandenburška vrata, Reichstag,…

Naslednji obisk Nemčije je bil v Hamburgu, katerega glavni namen je bil obisk Airbusove tovarne letal in je bil absolutno vreden 14 ur vožnje z avtobusom v eno smer. Ogledal sem si tudi Miniatur Wunderland, ki je muzej miniaturnih modelov stavb, mest, vozil,… Prav tako sem obiskal filharmonijo Elbphilharmonie, ki je arhitekturno zelo zanimiva, del Hamburga imenovan Saint Pauli, ki je alternativni predel mesta, navdušil pa me je prav tako park Planten un Blomen s svojim izgledom in urejenostjo.

Zadnjo potovanje v Nemčiji je bila udeležba na študentski konferenci na Univerzi v Ilmenau, katere se je udeležilo več kot 150 študentov iz celega sveta. Na konferenci smo imeli organizirane delavnice in veliko drugih aktivnosti. V dobrem tednu dni smo stkali veliko novih prijateljstev in smo se ob koncu konference poslovili z upanjem, da se kmalu spet vidimo. Na poti nazaj proti Brnu sem se še za eno noč ustavil v Dresdnu in si ogledal to zgodovinsko mesto.

S tem se je moja izmenjava počasi zaključila. Zadnji teden v Brnu sem preživel v družbi prijateljev, odličnega piva in obujanja lepih spominov, ki smo jih skupaj ustvarili v času izmenjave. V nedeljo 18.6. sem zapustil Brno z nekoliko solznimi očmi in se vrnil v Maribor.

To je bil konec moje izmenjave, vendar še ni bil konec mojih Erasmus dogodivščin za to leto. Po dveh tednih v Sloveniji sem namreč odpotoval na Erasmus prakso v Srbijo. O tem pa več kdaj drugič…