Image Alt

Destinacije

Avtor: Uroš Lobenwein

Fakulteta: Fakulteta za strojništvo, Univerza v Mariboru

Kraj: Brno, Češka republika

Izkušnja: Študijska izmenjava Erasmus+

Obdobje: 13. 9. 2017 – 2. 2. 2018

No pa je prišel tisti »velik« dan, 13. 9. 2017, ko sem se podal v Brno, v Češko Republiko na Erasmus izmenjavo. Poln pričakovanj sem za pol leta zapustil znano domače okolje ter izstopil iz cone udobja. Nebom rekel, da me je bilo strah, ampak nisem vedel kaj naj pričakujem naslednjih šest mesecev v Brnu. Na mrzlo jutro na avtobusni postaji v Mariboru, me je pobral Flixbus italijanske registracije in avantura se je začela. Že prvi dan sem opazil sproščenost in odprtost lokalnih študentov, ki so me sprejeli. Takrat še nisem vedel, da se je začela dogodivščina mojega življenja.

Prvi teden sem spoznal veliko, ampak zares veliko novih ljudi, na katere sem se tudi navezal. Hja, na nekatere še preveč. Spoznal sem, da so bistvo Erasmus izmenjave ljudje, oz. študenti iz drugih dežel po širnem svetu. Kar pa res šteje, pa so meni na prvem mestu prijatelji, s katerimi smo se zelo povezali in še danes ostajamo v stiku. Mogoče se bo slišalo malo čudno, ampak hvaležen sem sam sebi, da sem se v Brno podal sam. S tem sem bil primoran na začetku spoznavati druge ljudi.

Izmed približno 400 tujih študentov na izmenjavi v Brnu smo bili »samo« štirje iz Slovenije. Ta »samo« pa pomeni veliko prednost za nas, saj smo se veliko bolj družili s študenti iz drugih držav, ter s tem spoznavali navade, kulturo in pa tudi jezik tujih narodov. Nekaj pa še moram povedati tudi o domačinih, o Čehih. Ja, Slovenci, čeprav govorimo kako je neka stvar »češka«, so Čehi daleč pred nami, po miselnosti in po okusu piva.

Tekom semestra sem se zabaval kot še nikoli. V prvem mescu sem življenje na Češkem zajel z veliko žlico. Vsak torek so lokalni študentje ESN kluba Brno organizirali zabave za nas »erasmusovce« v bližnjem klubu, kjer je bilo zares zares odlično. Med drugim naj omenim tudi Boat Party na ladji, potem Tram Party, kjer se je zabava odvijala na tramvaju in še bi lahko našteval. Aja, pa da ne pozabim Flag Parade, v kateri sem ponosno hodil po ulicah Brna ovit s slovensko zastavo.

Raznorazni dogodki so zelo popestrili tamkajšnjo življenje, predvsem pa so ga popestrili prijatelji in to pravi srčni prijatelji. Upam, da zdaj to bereš Tom.

Velika prednost Erasmusa v Brnu pa je bil študentski dom. V študentskem domu je bila nastanjena velika večina tujih študentov, ki so prišli v Brno z enako miselnostjo kot jaz. S tem mislim predvsem se zabavati, spoznavati ljudi, šolske zadeve pa naj bodo bolj na strani. Si lahko mislite, vsak dan zabava v drugi sobi v študentskem domu? Pa je bilo zakon! In ja, tudi ljubezenske zadeve in podobno so bile pogoste. Seveda, so se vsi študentje bolj ali manj umirili ko so se začela predavanja. Mene ne štejte pri tem, saj sem po naravi zabavljač in sem vztrajal do konca. 😊

Pa da povem še nekaj malega o fakulteti in predavanjih. Obiskoval sem Fakulteto za strojništvo, Tehniške univerze v Brnu. Odnos profesorjev je bil izjemno prijeten, predavanja v angleščini pa zalo zanimiva. Čeprav ima večina študentov mišljenje, da so izpiti lahki, sploh ker si Erasmus študent, je to daleč od resnice. Moram reči, da sem uspešno usklajeval čas glede učenja ter druženja. Na koncu, sem opravil vseh sedem izpitov.

Verjetno vas zanima, zakaj sem pravzaprav naslovil to besedilo »življenje kot v mehurčku«. Naj vam pojasnim. Celotno dogajanje sem doživljal kot nekaj izjemnega, ki ima začetek in konec ter se odvija v kompletu z vsemi čustvi. Celotna izmenjava v Brnu je bila najboljša odločitev v mojem življenju. Predvsem sem hvaležen za vse prijatelje, s katerimi bomo ostali v stiku v nedogled.  Aja pa še to v Brnu se vse vrti okoli piva in hokeja. Res lahko rečem, da imajo Čehi vrhunsko pivo, sploh temno, v katerem sem užival dobesedno vsak dan v dobri družbi, včasih je bilo tudi malo preveč. Če pa združiš, pivo in hokej, kapo dol Čehi.

Vse je prehitro minilo, kar na enkrat pa stvari postanejo spomini in to zares posebni spomini, prijatelji pa večni.

Za na konec pa lahko samo še dodam tole: »enkrat Erasmus, vedno Erasmus«.