Image Alt

Destinacije

Avtor: Uroš Skaza

Fakulteta: Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko

Kraj: Tampere, Finska

Izkušnja: Študijska izmenjava Erasmus+

Obdobje: 16. 8. 2017 – 22. 12. 2017

Ko nam nekdo omeni »Finsko«, takoj pomislimo na zimo in izjemno zaprte ljudi. Čeprav do neke mere to seveda drži, ampak to še zdaleč ni vse.

Za Finsko sem se odločil zaradi dveh, meni glavnih stvari: Ker sem zimski človek, sem hotel okusiti »pravo« zimo, na primer kako je živeti pri temperaturi -20 °C, ali pa kako deluje država in življenje ko je 50 centimetrov novega snega. No, nisem doživel niti -20 °C, niti 50 centimetrov »frišnega«. Pa če se odpravljate gor, poleg vseh zimskih zadev, ne pozabiti kopalk in kakšno veliko belo brisačo – savna je zakon. Savno je možno najti povsod, v (skoraj) vseh stanovanjih, študentskih domovih ter obvezno ob skoraj vsakem jezeru. Pa še ena stvar, v javni savni pravilo »osebnega prostora«, ki je značilno za Fince, ne velja J .

Druga stvar je bila da doživim in okusim ta njihov slaven šolski sistem. No, to mi je vsaj uspelo doživeti, čeprav bi se že skoraj odpravil nazaj v Slovenijo, še preden se je vse skupaj začelo, saj sem mile težave z izbranimi predmeti.

Sistem deluje kot po maslu. Vsak študijski program ima svoj način podajanja in preverjanja snovi. To pomeni, da po večini ni klasičnih testov, ampak so tu in tam kakšne seminarske naloge, večinoma pa oceno pridobiš s prakso. Jaz sem gor študiral scenaristiko, torej sem razvijal svojo zgodbo za kratek film, kar posledično pomeni, da je bilo večino dela ki sem ga opravil doma, v svoji študentki sobi.

ŽIVLJENJE NA FINSKEM

Na hitro nekaj koristnih osnov:

Osnovne stvari za življenje (kot je hrana) v marketih so malenkost dražje kot pri nas, ampak ko pa pridemo do »ne tako nujnih stvari« kot je npr. 0,5 litra brezalkoholne, sladke pijače, si pa kar naenkrat na 2€, mogoče celo več! Tako da TOP TIP: Vzemi s sabo Cedevito! Sploh pa »cuker« pride prav v temnih zimskih dneh.

Nastanitev je v splošnem urejena zelo dobro, ogromno je študentskih domov. Moja soba v stanovanju je stala 270 € na mesec, soba je bila velika, internet 100/100 (ne pozabi pa svojega kabla ali pa routerja), stanovanje pa sem si delil z dvema sostanovalcema. V souporabi smo imeli Kuhinjo, hodnik in kopalnico. 

V ceno so bili vključeni vsi stroški ter seveda tudi javna ali zasebna savna ter fitnes. Meni se je najemnina zdela draga, dokler se nisem naslednje leto spravljal na izmenjavo na Portugalsko v Lizbono, kjer pa če si malenkost pozen, tako kot sem bil jaz, praktično ne najdeš samske sobe pod 350€, pa še za ta denar lahko dobiš dobesedno luknjo ali pa je najemnina brez stroškov! Seveda imaš lahko tudi srečo – predvsem če si dovolj hiter. Pa še zaradi starega mesta, so sobe zelo majhne, v primerjavi s Finsko. V Lizboni namreč praktično ni študentskih domov.
V Tamperah sem študiral na TAMK (Tampere University of Applied Sciences). V mestu so tri velike univerze, ki pa imajo nekakšen sporazum, zato lahko vsak študent iz teh univerz uporablja in koristive  prostore, delavnice, sejne sobe, knjižnico, računalnike in drugo opremo. Jaz, kot študent TAMK sem se lahko odpravil na Tampere University of Technology, kjer sem lahko koristil vse zgoraj omenjene stvari in še več. Izjema so bili prostori z učenje in opravljanje nalog.

V kantinah po univerzah je možno dobiti kosilo in druge obroke, cena je enota 2,60€, če me spomin ne vara. Sicer pa obstajajo tako imenovane »orientalne trgovine«, kjer je možno dobiti Podravkine stvari, kakšno Cedevito in ostale nam znane stvari.

V okolici mesta lahko najdeš vse, od Goda, do jezer. Po gozdu se vije vsaj okoli 100 kilometrov širokih gozdnih poti za hojo in tek. Ko pa zapade sneg, se te poti spremenijo v proge za tek na smučeh. 

Hrana je, kot sem že omenih zgoraj, v marketih dostopna relativno ugodno. Meni kot ljubitelju hrane, ni bilo ravno všeč v šoli, saj se mi je vedno zdelo, da mešajo stvari ki sploh ne spadajo skupaj, zato sem včasih raje potrpel in jedel doma. Kot restavracijo za probati pa priporočam: Brewery Restaurant Plevna blizu glavnega trga. Tu se po navadi ob koncu leta zberejo tudi Slovenci v Tamperah. Tudi na moje presenečenje, v mestu živi kar nekaj Slovencev.

Mesto je dostopno z letalom (Riga, Helsinki, Stockholm in BUDIMPEŠTA – Ryanair, leti 2x na teden, ob sredah in nedlejah), z avtobusom ( Onnibus, ki je primeren tudi za potovanja po držav) in vozi od Helsinkov do Tamper, povpratno karto pa je mogoče dobiti za 8-10 €) ter z vlakom ( vlak ) ki pa ponujajo tudi študentske cene. Cena javnega prevoza za študente je 35€ ( Cene in spletna stran ponudnika ).

Še nekaj podatkov, ki lahko pridejo prav:

  • Angleščina ni bila problem niti enkrat v mojem času tam, praktično vsi govorijo angleško.
  • Študentske cene pivo: pint okoli 4€, lahko pa tudi do 10€ za kozarec točenega (kakšnega posebnega) piva.
  • Okoli 50€ je cena prijave, ker ostaneš na finskem več kot 3 mesece, vse je razloženo v »welcome weeku« na univerzi gostiteljici.
  • Ker je Finska dežela hokeja, se splača pogledati kakšno tekmo. V mestu sta dva kluba: Tappara (večkratni prvaki) in Ilves. Cene za vstopnico za ogled tekme so za študente med 5 in 10 €.
  • Javne savne: Savna 1 , Savna 2 in še mnogo več – pri izstopu se vržeš v jezero, tudi pozimi J
  • Trajekti Helsinki – Tallinn (Estonija) Linda Line Najhitrešja povezava Vendar ne tako udobna, tukaj pa so Ostale opcije (povratne cene od 25€ naprej).
  • Ruska viza (skupaj s stroški odobritve in ostalim) stane okoli 60€ (cena za 2017). Splača se obiskati Sankt Peterburg.
  • Sezonski (pomlad, poletje…) leti v Helsinke so možni tudi iz Ljubljane (Finnair).
  • Decembra je dan dolg le približno 5 ur (od 10:00 do 15:00), medtem ko med poletjem tudi do 19 ur in pol (Junij).

Moj Tampere video če te zanima kako dejansko izgleda mesto.