Image Alt

Destinacije

Avtor: Grega Bratina

Fakulteta: Fakulteta za logistiko, UM

Kraj: Würzburg, Nemčija

Izkušnja: študijska izmenjava Erasmus +

Obdobje: 1. 3. 2018 – 30. 8. 2018

Največja ovira študentov pri odločitvi za Erasmus izmenjavo je strah. Strah pred novim, strah pred neznanjem, »Kaj pa če… « itd. Na srce vam polagam, NE SE BAT! V življenju se je potrebno kdaj pa kdaj vreči v vodo in splavat in točno to je Erasmus, z bistveno razliko, da ne morete utonit. Kako splavati v tujini je neprecenljiva izkušnja, ki vas ne bo rešila samo v primeru Erasmus izmenjave ampak vam bo šola in izkušnja za življenje. Jasno, da je prisotna živčnost pred odhodom, kar je normalno. Sam sem bil na dveh izmenjavah in vam povem, da sem bil pred drugo prav tako živčen kot pred prvo. Vendar to je zdrava oziroma dobra živčnost. In verjemite, vsi trenutki stresa in živčnosti v prvih dneh prihoda so bogato poplačani v dnevih, tednih, mescih, ki sledijo. Pred odhodom je potrebno urediti nekatere papirje vendar s sodelovanjem med vami, univerzo in fakulteto se brez težav uredi vse potrebno.

Za Erasmus študente je v tujini vedno lepo poskrbljeno, tutorji vam pomagajo, da je prehod na novo okolje čim lažji. Organizirajo veliko uvajalnih dogodkov, kjer zelo hitro spoznate nove ljudi in navežete stike. Če vas je bilo strah, kako boste našli družbo, je tudi ta skrb odveč. Ne se počutiti zapostavljene, velika večina študentov je v istem loncu kot vi, iščejo družbo, nova spoznanja in so prav tako novi v okolju kot vi. Prijatelje boste našli prej kot si mislite. S pomočjo organiziranih dogodkov, ki jih je res veliko, s strani študentskih organizacij, se začnejo krepiti vezi med ostalimi študenti. Sploh se ne boste zavedali kdaj in kako, in že boste najboljši prijatelji z ljudmi iz vseh koncev sveta. V času Erasmus bivanja se ustvari nekakšna nova dimenzija vašega življenja. V domačem okolju napišete prijatelju/ici za kakšno pijačo, zabavo, se šalite ipd. Enak odnos se razvije z ostalimi študenti v tujini. Prav tako se skupaj zabavate, družite, šalite… le da je ta prijatelj/ica iz Italije, Kolumbije, Južne Koreje in ostalih koncev sveta – neprecenljivo. Verjetno marsikdo od vas sedaj misli, »joj pa kako se bom sporazumeval, če ne obvladam jezika«. Naj vas tudi to ne skrbi. Noben izmed študentov na izmenjavi ne govori tujega jezika čisto tekoče, vsi delajo napake, zato naj vas ne bo strah spregovoriti. Konec koncev je namen Erasmus izmenjave izboljšanje tujega jezika. Kar vam garantiram, da ga boste.

Predvidevam, da ste oseba, ki rada potuje, sicer ne bi razmišljali o Erasmus izmenjavi. Študentske organizacije organizirajo različne izlete in potovanja do različnih mest po državi ali celo izven meja. Tako vam nudijo priložnost dodobra spoznati državo in njeno kulturo. Druga možnost pa je seveda organizacija lastnega potovanja s prijatelji v tujini. Dandanes imamo možnost potovati že zelo poceni z vlaki, avtobusi in nenazadnje tudi z letali. In verjemite iz potovanj z mednarodno družbo se boste vrnili z enkratnimi spomini in prigodami. Z raziskovanjem tujih kultur si boste razširili pogled na svet. Marsikateri predsodek in stereotip o določeni kulturi boste ovrgli, na drugi strani se bo kakšen potrdil.

Življenje, ki ga razvijete kot Erasmus študent je neprecenljivo. Na življenje se tako močno navadite in razvijete svoje rutine, da boste enostavno pozabili, da niste doma. Še več – težko se vam bo vrniti. Izboljšali boste svoje jezikovne sposobnosti, morda se boste naučili kakšnega jezika, za katerega si niste nikoli mislili, da se ga boste. Izmenjava je lahko tudi nekakšna priprava na samostojno življenje, saj se navadite skrbeti sami zase – brez »Hotela Mama«. Izkušnja vam popolnoma spremeni pogled na svet. Razširite si obzorje in se naučite gledati na stvari in situacije iz različnih zornih kotov. Poleg vsega naštetega se vrnete z neopisljivimi izkušnjami in doživetji, z novimi stiki širom sveta, z novimi prijatelji. Na svetu ni dovolj besed, niti časa in prostora, da bi lahko izlil svoje občutke in vam približal celotno izkušnjo.

Polagam vam na srce, opogumite se in se odpravite na izmenjavo. Takšnih priložnosti v življenju ne bo več veliko, izkoristite jih dokler še lahko. Ničesar vas ne rabi biti strah. Vse ovire boste z lahkoto premagali in vrnili se boste z neprecenljivo izkušnjo. Z izmenjave boste s seboj prinesli same pozitivne stvari. Vaš pogum bo zares bogato poplačan. Garantiram vam, ne bo vam žal!