Image Alt

Destinacije

Avtor: Marko Platnjak

Fakulteta: Medicinska fakulteta Univerze v Mariboru

Kraj: Innsbruck, Avstrija

Izkušnja: študijska izmenjava Erasmus +

Obdobje: 01. 10. 2018 – 05. 07. 2019


»Kaj ti boš tudi drugo leto šel na Erazmusa?«, so me kakšno leto nazaj spraševali kolegi. »Itak, da grem. Moraš it malo okoli.«, je bil moj odgovor. Odločitvi, ki sem jo sprejel že veliko prej, preden se je začelo manično zbiranje podpisov zloglasnih obrazcev z naslovom »Soglasje nosilca za ERASMUS+ študij v tujini”, je botrovalo osebno mnenje, da dokler ne vidiš tujine, ne znaš ceniti domovine. Hkrati ne moreš primerjati sistemov (šolstva, zdravstva, itd.), mentalitete ljudi, navad in običajev in še milijon drugih subtilnih stvari, ki jih ne opaziš, dokler ne preživiš vsaj nekaj tednov v tujini.

Naslednje vprašanje po odločitvi, da grem na izmenjavo, je seveda: »Kam pa?«. Iz seznama z več kot petdesetimi možnimi univerzami iz več kot dvajsetih držav, je potrebno izbrati eno (in po možnosti še eno rezervno) univerzo, kjer bom preživel eno leto. Na hitro sem preletel seznam in kaj hitro izločil marsikatero univerzo ter na koncu ostal s pribljižno petnajstimi možnimi izbirami. Sledilo je brskanje po spletnih straneh tujih univerz in iskanje njihovih programov ter primerjanje s programom, ki ga imamo na MF UM. To nadalje izloči marsikatero univerzo, saj na žalost nekateri programi niso niti malo podobni našemu. Na mojem seznamu je tako ostalo le še pol ducata univerz in ena izmed njih mi je pogrela srca – Medicinska Univerza v Innsbrucku. Zakaj? Innsbruck je relativno majhno mesto (sicer peto največje v Avstriji) in tako zelo primerljivo z domačim Mariborom. Hkrati se nahaja v osrčju Alp in je eno izmed najbolj znanih smučarskih destinacij v Avstriji – kot smučarskemu navdušencu je to dejstvo močno pomagalo pri odločitvi.

Po izbiri željene destinacije je sledilo izpitno obdobje, med katerim pozabiš na stvari v »oddaljeni« prihodnosti. Zelo hitro nato pride marec in začne se dolga in trnova pot birokracije – obrazci in vloge, ki jih je treba pošiljati v več izvodih v tujino, nato na matično fakulteto in po možnosti še na matično univerzo. Hvala bogu je Služba za mednarodno sodelovanje in programe mobilnosti na Univerzi v Mariboru zelo dobro organizirana in odzivna, tako, da je postopek pridobivanja dokumentacije vsaj nekoliko olajšan. Sledi drugo izpitno obdobje in izpolnjevanje obrazca za pridobitev finančne dotacije Erasmus+, nato opraviš kakšno poletno delo in si oddahneš nekje ob morju, in odhod v tujino je že pred vrati.

Vsi, ki bi si želeli opravljati izmenjavo v Innsbrucku, se morate zavedati par pomembnih značilnosti mesta. Innsbruck je študentsko mesto, zato je izjemno težko najti stanovanje, sobo ali sobo v študentskem domu. Zato vam polagam na srce, da se angažirajte kar se da hitro in si zagotovite sobo v študentskem domu ali v privatnem stanovanju, že nekje konec julija (ali še prej). Kot drugo, Innsbruck je elitno mesto (eno izmed najdražjih v Avstriji), kjer imajo najbogatejši Avstrijci in tujci svoje počitniške rezidence, hkrati pa velik del mesta živi od turizma, in temu primerne so cene – kebab za 5,5 €, kos pice za 4,5 € ali kava za 4€ , vas ne smejo presenetiti. V supermarketih je hrana sicer bližje slovenskim cenam, vendar je v povprečju vseeno dražja za okoli 15 %. Tako bo Erasmus + štipendija pokrila stroške bivanja in morda kakšen teden življenja, za preostalo pa bo žal treba poseči v lasten žep. Kot tretja pomembna stvar, ki bi jo rad izpostavil, je jezik. Ne glede na to koliko dobro obvladate nemški jezik, se boste tukaj nemalokrat znašli v temi. Pristen tirolski dialekt, ki ga uporabljajo starejši je namreč za nas, ki smo se učili slovnično nemščino, skorajda nerazumljiv. Ljudje se tega zavedajo in so navajeni, da jih občasno ne razumejo niti njihovi severni kolegi s katerimi si delijo jezik, zato se ne ustrašiti – potrebna je samo kratka prošnja in ko spoznajo, da ste tujec, se bodo potrudili in pogovor bo zlahka stekel.

Zgornje stvari naj vas ne prestrašijo, saj že ob izstopu iz glavnega železniškega kolodvora, spoznaš, da je to »tvoje« mesto. Iz vseh strani te pozdravijo gore in svež zrak, tople oktobrske temperature pa občasno ohladi mrzel veter, ki prepiha mesto. Kolo je kralj mesta, saj je s kolesom vse v mestu dosegljivo v dvajsetih minutah, hkrati pa se lahko med vožnjo naužiješ vseh lepot mesta. Glavni kolesarski poti namreč potekata ob prečudoviti reki Inn, ob kateri je tudi najstarejši del mesta. V kolikor človeku kolesarjenje ni po godu, se lahko po mestu prevaža z izjemno dobrim javnim prometom. Tramvaji in avtobusi praktično ne poznajo pojma »zamuda«, povezave pa segajo tudi v najbolj oddaljene dele mesta. Najbolj izstopajoč aspekt mesta je vsekakor njegova bližina naravi. Le deset minut hoje severno od samega središča mesta, se namreč teren začne močno dvigovati in človek se znajde v spektakularni alpski pokrajini. Dobre 3 ure napornega pohodništva je potrebnih, da se pohodnik iz 574 metrov nadmorske višine dvigne na kar 2334 metrov, od koder je pogled na mesto preprosto dih jemajoč. Tudi na drugi strani mesta se dvigujejo Alpe, tako da vrhov, ki jih lahko osvojite ne zmanjka hitro. Alpe, ki so poleti destinacija za pohodnike, se pozimi spremenijo v smučarske centre. Na bližnjem ledeniku Stubai (z avtobusom oddaljen le dobro uro iz centra mesta) se začne smučarska sezona že v začetku novembra, drugi smučarski centri pa proge odpirajo v začetku decembra – v širši okolici Innsbrucka jih je kar 32 z več kot 260 kilometri prog! Čeprav je življenje v mestu drago (prav tako je smučanje eden izmed dražjih športov), je Innsbruck zares športu prijazno mesto, saj letna karta (Freizeitkarte) za študente stane presenetljivih 442€. S to karto je mogoče smučati v 23-ih smučarskih centrih, hkrati vključuje ogromno kopališč, drsališč, z njo pa je mogoče uveljavljati tudi popuste v športnih trgovinah, muzejih, itd.

Zaradi vseh naštetih stvari in še mnogih drugih, je Innsbruck zares dragulj sredi Alp. Posamezniku v mestu zares ni nikoli dolgčas. Ne priporočam ga samo študentom, temveč vsem, ki imajo radi naravo, izjemne razglede in mesta z zgodbo.

V kolikor se vam je ob branju mojega prispevka porodilo še kakšno vprašanje, oziroma želite izvedeti še kakšen detajl iz prve roke, me zmeraj lahko kontaktirate in rade volje vam bom odgovoril na morebitna vprašanja.