Image Alt

Destinacije

Avtor: Borut Vračko

Fakulteta: Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko

Kraj: Poznan, Poljska

Izkušnja: študijska izmenjava Erasmus +

Obdobje: 1.oktober 2018 – 15.februar 2019

Moja Erasmus izkušnja se je pričela že nekje sredi marca 2018, ko sem se na vsak način želel presekati  monoton življenjski ritem. Potreboval sem novo okolje, nove navade, nov jezik in nove ljudi. Skratka reset za par mesecev. In Erasmus se mi zdel prava rešitev.

Po presenetljivo preprosti papirologiji in dogovarjanjem s profesorji glede priznavanja predmetov na tuji fakulteti, sem se odločil, da bo moj dom za nekaj mesecev Poljska, natančneje Poznan. Mesto, ki je dvakrat večje od naše prestolnice je eno izmed pomembnejših univerzitetnih mest s pestro zgodovino in čudovitimi znamenitostmi.  Prvi tedni so bili uvajalni, od brezglavega kroženja po mestnih ulicah do komunikacije z domačini v mešanici angleščine in slovenščine.

Vpisan sem bil na privatno šolo Collegium Da Vinci, ki je ponujala širok izbor znanja novinarstva, grafičnega oblikovanja, vizualne umetnosti in produkcije. Fakulteta je bila od mojega študentskega doma oz. po velikosti že skoraj hotela oddaljena le 5 minut, zato so bila jutra vstajanja še nekoliko daljša. Predavanja so bila večinoma v angleščini, večji del obveznosti pa smo lahko opravljali z doma. To so bila razna načrtovanja projektov in pisanja seminarskih nalog.

Zaradi takšne fleksibilnosti je skozi dan ostalo veliko časa za druge stvari kot je recimo raziskovanje mesta in njegovih čarov. Že na začetku sem ugotovil, da so tako Poznan kot tudi ostala večja mesta po Poljskem zgrajena tako, da imajo v središču glavni trg z mestno hišo in cerkvijo, okrog pa s štirimi stranicami stojijo natrpane barvne hiške, ki so še iz časa srednjega veka. Poljaki so znani po tem, da so zelo krščanska država, kar se tudi odraža po cerkvah in katedralah, ki jih je bilo skoraj več kot nakupovalnih centrov. Še ena lepa znamenitost je njihov ogromen park Cytadela, ki je v bližini mesta in je odličen za rolkanje, sprehajanje in chillanja sredi travnika.

Kar se tiče hrane imajo Poljaki dokaj podobno slovansko kuhinjo kot mi Slovenci. Veliko je juh, enolončnic in hrane z mesom še posebej s prilogo krompirja, ki ga imajo na Poljskem skoraj že v vsaki jedi. Zelo znani so tako imenovani Pierogi, ki so kot nekakšni krompirjevi žepki napolnjeni z najrazličnejšimi sestavinami od mesa, zelja, sira do sadja in oreščkov. Če si želel vzeti kaj za po peš, je bila tukaj Zapiekanka, po dolgem vrezana bageta na kateri je bila popečena šunka, sir in koščki zelenjave. Za sladico pa lahko omenim nekaj kar je imelo kar 1500 kalorij in tehtalo pol kilograma. To je Martinov rogljiček, ki je še posebej znan v Poznanu, ker je Sveti Martin zavetnik tega mesta. Ta rogljiček je prava kalorijska bomba in vsebuje vse od suhega sadja, oreščkov, marmelad in smetane.

Ko si enkrat v drugi državi, te zamikajo tudi ostala mesta, zato smo z  novimi kolegi nekaj vikendov izkoristili za izlete po Poljski. Naj povem, da je javni transport zelo dobro organiziran, saj lahko do vozovnic in voznega reda dostopaš kar preko aplikacije Jakdojade. Tako smo se z vlakom odpeljali na sever Poljske, kjer ob Baltskem morju leži tromestje Gdansk, Gdinia in Sopot.  V Gdansku smo si ogledali največji muzej druge svetovne vojne, med drugim je to tudi mesto, ki je bilo prvo napadeno s strani Nemčije. Gdinia je znana po ogromnem pristanišču in filmskih ter glasbenih festivalih. Sopot pa je zelo instagramično in turistično mesto. Potem smo se še odpravili na jug Poljske, v drugo največje mesto Krakow. Nekaj kilometrov stran smo si ogledali tudi kontracijsko taborišče Auschwitz in njegove grozote takratnega časa. Na Poljskem pa sem imel tudi to srečo, da so prav to leto praznovali 100. obletnico države in po celotnem mestu imeli številne kulturne prireditve in zabave, zaradi katerih so si Poljaki morali vzeti dva prosta dneva.

Če strnem, je bil prav to ta reset, ki sem ga potreboval, da lahko lažje zadiham in se poženem novim dogodkom v življenju. Erasmus izkušnja, ki si jo bom zagotovo zapomnil po barvitih stavbah, prijaznih ljudeh ter odlični hrani (in vodki).