Image Alt

Destinacije

Avtor: Sara Vrbek

Fakulteta: Višja strokovna šola Novo mesto

Kraj: Barcelona, Španija

Izkušnja: Študijska izmenjava Erasmus+

Obdobje: 8. 7. 2017 – 10. 10. 2017

Sem Sara in od nekdaj sem si želela na izmenjavo v Barcelono.

Vse skupaj se je pričelo v 7 razredu osnovne šole, ko sem pričela spremljati nogomet. V tistem trenutku se mi je najbolj približal klub FC Barcelona in od nekdaj sem si želela odpotovati v to mesto. Ko sem dopolnila 18 let me je teta za darilo odpeljala v to veličastno mesto. V istem trenutku ko sem spoznavala mesto sem si želela, da bi mi bila nekoč dana priložnost, da se preselim tja.

Spominjam se dne, ko je v predavalnico stopila vodja projekta in rekla, da so še prosta mesta za erasmus, vendar je rok za oddajo prijave do jutri. V tistem trenutku sem si rekla, da preprosto moram izkoristiti priložnost. Celo noč sem pripravljala motivacijsko pismo, europass in prijavnico. Ko sem zjutraj oddala pošto sem si mislila, da najverjetneje ne bom izbrana, ampak kdor v življenju ne tvega, nikoli ne mora vedeti kaj se bo zgodilo.

Kmalu po oddaji sem dobila pošto, da se moram udeležiti sestanka, kjer bodo z mano opravili pogovor in analizo in se na podlagi pridobljenih odgovorov odločili, če sem primerni kandidat za opravljanje prakse v tujini.

Po dolgem mesecu in pol pa sem končno prejela najlepšo pismo sveta, ki mi je prineslo solze sreče, saj sem bila izbrana za izmenjavo.

Mislila sem, da je to to, in da preprosto odhajam na izmenjavo v Barcelono, ampak nato se je zadeva zapletla. Sporočili so mi, da ker še nihče od predhodnih študentov ni obiskal Španije in nimajo kontaktov, da bi mi lahko uredili prakso, bom preprosto morala opravljati prakso na Malti ali na Irskem. V tistem trenutku sem se odločala med tem, da zavrnem možnost izmenjave, vendar ker je bila želja tako močna, sem se odločila, da na internetu poiščem vse salone v Španiji in jih osebno pokličem. V drugem poskusu se mi je oglasila moja trenutna najboljša prijateljica v Španiji – Juana in mi pustila elektronski naslov na katerega naj posredujem podatke, in da me bo njena nadrejena kontaktirala. Večno bom hvaležna moji nadrejeni Neus, ker je kljub neznanemu z mano vztrajala pri urejanju vse potrebne papirologije, polomljene španščine in z iskanjem stanovanja.

Pred odhodom v Barcelono sem v šoli uredila vso dokumentacijo, sestanke, zavarovanja in letalsko karto in tako sem bila pripravljena na odhod v neznano.

Moram priznati, da sem imela kovčke od navdušenja spakiranje že en mesec vnaprej, saj sem večni organizator, ki ne mara, da se stvari zgodijo spontano, vendar me je 3 mesečno življenje v Barceloni naučilo, da se najboljše stvari vedno zgodijo spontano, in da stvari, ki jih pozabiš preprosto kupiš in uživaš brezskrbno življenje.

Teden pred odhodom so me obdajali mešani občutki, če je to res kar si želim in kako bom lahko preživela 3 mesece od moje družine in prijateljev, vendar na koncu sem se prisilila, da pustim strahove in pričnem živeti. Že ob prihodu na letalo sem videla, da sem naredila najboljšo potezo mojega življenja. Na letališču me je pričakala Neus in me odpeljala do mojega stanovanja.

Edina težava je bil na začetku jezik, saj sem se španščino učila iz mehiških telenovel, ki je različna španščini v Španiji. Ker sem pa delala v kozmetičnem salonu je bilo nujno, da lahko komuniciram s strankami in španci so me neverjetno presenetili, saj so me takoj vzeli za svojo in mi pomagali pri pravilni izgovorjavi za kar jim bom vedno hvaležna, saj sem španščino izpilila do popolnosti.

Stanovanje sem imela 300m od kozmetičnega salona in sem za njega mesečno plačevala 360€, ampak je bilo res ogromno in za razmere v Barceloni zelo poceni. Cene hrane in pijače so v Barceloni veliko ugodnejše kot pri nas, je pa edina slabost kvaliteta mesa. Samo mesto je prečudovito in ima ogromno destinacij za odkrivanje kulturne dediščine in njihove kulinarike. Pri obisku Barcelone priporočam, da poskusite Paello, različne tapase, tortilla de patatas, pivo estrella in vsekakor ne gre brez sangrie.

V Barceloni je stanje z avtomobili obupno, saj je samo mesto prenatrpano in pri samem parkiranju, če ne opraskaš vsaj dveh avtov nisi pravilno parkiral, tako da priporočam javni prevoz, ki te pripelje praktično vsepovsod in je cena 10 voženj 9.90€, lahko pa se z eno vožnjo voziš do 2 uri. Z eno karto pa se lahko kombinira avtobus in podzemna.

Ta izmenjava mi je dala ogromno lepih in slabih spominov. V najlepšem spominu mi je ostal ogled nogometne tekme med FC Barcelono in FC Real Madridom, saj sem od nekdaj sanjala, da bi lahko ta spektakel doživela v živo, tečaj nohtov in polet s helikopterjem, ki mi ga je za poslovilno darilo organizirala moja nadrejena, odlično prijateljstvo z mojo sodelavko Juano in ohranjeni stiki z mojimi zlatimi strankami iz salona. Največja preizkušnja moje psihične moči pa je bil teroristični napad, ki se je zgodil v neposredni bližini mojega stanovanja in me postavil na preizkušnjo ali naj zapustim mesto ali svojo izmenjavo nadaljujem. Kljub pritisku staršev in šole, sem se odločila, da nadaljujem, saj bi drugače razočarala sama sebe. Edina pozitivna izkušnja iz te nesreče je bila, da sem videla kdo so ljudje, ki me imajo iskreno radi in so si vzeli čas, da se pozanimajo če je z mano vse v redu.

Ta izmenjava mi je dala ogromno. Postala sem samozavestnejša, naučila sem se samostojnosti, se preizkusila v novih izzivih in kar je najpomembnejše-naučila sem se živeti!

Izmenjavo v tujini priporočam vsem, ki se v življenju iščejo in ne vedo kaj bi radi počeli v življenju. Tujina ti da samostojnost, odločnost, nova znanja, nova prijateljstva in predvsem stik s svojo notranjostjo, da vidiš kaj si zmožen narediti iz samega sebe.

Na trenutke bo težko, prišlo bo domotožje, manjkali vam bodo prijatelji, spraševali se boste ali je vredno, vendar ob povratku v domovino boste ugotovili, da je bilo vredno tudi v najtežjih trenutkih.

Za konec naj povem, da naj vas ne bo strah poizkusiti, saj je življenje samo eno in to mora biti naše vodilo za naprej, da smo v starosti ponosni sami nase, da smo uresničili vse želje, pa če tudi so bile skrite globoko v nas.

Tako, da čimprej se prijavite in ne bodite vi tisti, ki si zapirate vrata nepozabne prihodnosti!