Image Alt

Destinacije

Avtor: Betina Ivajnšič

Fakulteta: Ekonomsko-poslovna fakulteta Maribor

Kraj: Aveiro, Portugalska

Izkušnja: Izmenjava

Obdobje: 1. 9. 2017 – 15. 2. 2018

Semester v tujini sem preživela na Univerzi v Aveiru na Portugalskem. Tam sem opravljala zimski semester študijskega leta 2017/18. Po pregledu vseh ponujenih možnih fakultet na Portugalskem sem se odločila za Aveiro, saj mi je ponujal predmete, najbližje našim, kar je bila zame prioriteta pri izbiri. Prijava ter ostale formalnosti so potekale brez zapletov tako z naše, kot njihove strani.

Portugalska. Tam sem opravljala zimski semester študijskega leta 2017/18. Po pregledu vseh ponujenih možnih fakultet na Portugalskem sem se odločila za Aveiro, saj mi je ponujal predmete, najbližje našim, kar je bila zame prioriteta pri izbiri. Prijava ter ostale formalnosti so potekale brez zapletov tako z naše, kot njihove strani.

Nastanitev mi je že pred prihodom pomagal urediti moj buddy, ki me je preko maila kontaktiral nekje avgusta. Skupaj sva pregledala možnosti, on je nato klical lastnike za dodatne informacije. S stanovanjem sem bila zadovoljna, saj se je izkazalo, da je bilo od mojega faksa oddaljeno slabih 5 minut. V stanovanju smo bivale 4 punce; dve Portugalki in dve Slovenki – vsaka v svoji sobi. Najemnina je znašala 160€ + stroški (odvisno od meseca, povprečno se je vse skupaj gibalo okoli 200€).

Standard življenja je približno enak kot v Sloveniji, ljudje so neverjetno prijazni. Za hrano sem mesečno zapravila tam okoli 150€ – večino sem si kuhala sama doma.

Vse fakultete se nahajajo na kampusu, ki je razdeljen na oddelke oz. fakultete. Tak sistem mi je bil zelo všeč, saj je vse na enem mestu in res začutiš tisti ‘študentski’ duh. Na kampusu se nahajata banka in pošta. Na večini oddelkov lahko najdeš tudi kavarno. Po kampusu je na voljo par menz, kjer so cene nizke – prilagojene študentom (tam do 4€ za obrok). Hrana ni bog ve kaj, je pa topel obrok, kar je še posebej super, če si ne kuhaš dosti sam.

Sama sem obiskovala oddelek ISCA – študiram marketing. Predavanja so potekala skupaj s ostalimi študenti v portugalščini. Za večino predmetov sem se s profesorji dogovorila, da predavanj nisem obiskovala, ker tako ali tako nisem nič razumela. Na izmenjavo sem se namreč odpravila brez predhodnega znanja portugalskega ali španskega jezika in odkrito povedano to ni bila nobena težava – ne za splošno bivanje tam, ne na faksu. Dodatno sem obiskovala tečaj osnovne portugalščina, ki nam jo je kot dodaten predmet ponudila univerza. Vse obveznosti sem opravljala v angleščini in vse tudi uspešno zaključila. Profesorji in študenti v glavnem znajo angleško, a ne nekaj ekstremno dobro, se pa da vse razumeti in dogovoriti brez težav.

Pot v Aveiro – iz letališča OPORTO greš na metro in se pelješ do postaje Sao bento ali Campanha postaje. Tam lahko prestopiš na vlak za Aveiro. Pot traja dobre pol ure z metrojem (2€) in eno uro z vlakom (3,5€).

Erasmus je zame predstavljal velik izziv. Sam greš v tujo državo, ne znaš jezika, ne veš kje si, kaj tam delaš, v glavnem si čisto zgubljen. Ko začneš nato spoznavati ostale Erasmuse, s katerimi deliš to izkušnjo, pa ugotoviš, da nisi sam – tolažilen občutek. Ko sedaj gledam nazaj na celotno izkušnjo, ne morem verjeti, kako hitro mine čas, kako te vsaka izkušnja spremeni in kako ti izmenjava da nov pogled na življenje. Veliko bolj cenim vse okoli sebe, družino, čas z njimi, malenkosti, … Hvaležna sem za vse priložnosti, ki sem jih imela možnost izkoristiti, in se že nestrpno veselim vsega, kar me čaka v prihodnosti. Med drugim tudi nova Erazmus izkušnja. Za konec pa še to – od nikogar še nisem slišala, da bi Erasmus izmenjavo obžaloval. ERASMUS+ NI MUS, POMAGA PA!