Image Alt

Destinacije

Avtor: Patricija Tjukajev

Fakulteta: Filozofska fakulteta

Kraj: Szczyrk, Poljska

Izkušnja: EGEA letni kongres

Obdobje: od 11. 9. 2017 do 17. 9. 2017

V času vse večjega širjenja terciarnega izobraževanja je le še malo študijskih smeri takšnih, da omogočajo zaposlitev takoj po zaključku študija, ali celo možnost zaposlitve pred zaključkom podiplomskega študija. Vse več in več je študijskih smeri, kjer »samo« dober uspeh ne pomeni nič, praktičnih usposabljanj za delo je tekom študija vedno manj, ob poteku statusa študenta, pa pristaneš na cesti. Ravno zato je izjemnega pomena samoiniciativa in prizadevanje za aktivno udejstvovanje tudi izven študijskih predavalnic. Sama se kot študentka geografije poskušam čim aktivneje vključiti v združenje EGEA.

EGEA je evropsko združenje za geografijo, v okviru katerega se skozi celo leto organizirajo najrazličnejši dogodki, od kongresov, znanstvenih seminarjev, izobraževalnih treningov, kratkih izmenjav, glavni organizatorji pa so študentje sami. Namen združenja je povezovanje študentov geografije in izmenjava izkušenj, vse to pa se prepleta s praktičnim delom.

Septembra 2017 sem se udeležila največjega dogodka, ki se organizira v okviru združenja EGEA, to je letni kongres. Prijave nanj so se odprle že marca 2017, torej šest mesecev pred začetkom kongresa. Željna novega znanja in izkušenj, sem se prijavila po dobrem tednu od odprtja prijav, vendar je bilo že takrat pred menoj prijavljenih več študentov, kot so jih bili na kongresu pripravljeni sprejeti. Preostalo mi ni nič drugega, kot da počakam, ali bo kateri od že prijavljenih študentov odpovedal udeležbo in se bo seznam na čakalni listi obrnil meni v prid. Na srečo se je zgodilo ravno to in maja so odobrili mojo prijavo na kongres. Zaradi velikega števila udeležencev, smo si morali že pred odhodom na kongres izbrati nekatere aktivnosti, katerih se želimo na kongresu udeležiti. Izbira med dejavnostmi je bila navkljub široki ponudbi zelo težka, saj so se organizatorji res potrudili in pripravili zanimiv program.

Kmalu je bil tu september, čas za odhod na kongres. Na kongres sem se še z dvema študentkama geografije iz Maribora odpravila z avtobusom proti Budimpešti, Krakovu in nato do Szczyrka, kjer je potekal letni kongres. Szczyrk je majhen kraj na jugu Poljske, katerega je septembra 2017 zapolnilo 260 študentov geografije iz 86 entitet oziroma 30 evropskih držav. In kako potekal letni kongres? Vsak dan so bile na dnevnem redu številne aktivnosti, od TEDx debat, predavanj, seminarjev in generalnih skupščin, pa vse do strokovnih izletov in pohodov. Pri večini aktivnosti smo bili študentje po lastni predhodni izbiri razdeljeni v manjše skupine, odvisno od naših interesov, aktivnosti pa so bile vodene s strani študentov, profesorjev Univerze Krakov in Univerze Varšava ter lokalnih vodičev in vodij projektov. Napornemu in poučnemu dnevu je vsak večer sledila tematska zabava, kjer smo študentje promovirali svojo državo, predstavljali njeno kulinariko, se učili tradicionalnih poljskih plesov, na gala večeru pa se nam je pridružil celo eden od ustanoviteljev združenja EGEA, ki je prav to leto praznovala že 30 let.

Vse, kar sem v tem tednu doživela, je težko preliti v nekaj besed na papirju. Novo teoretično znanje, novo praktično znanje, spoznavanje tujih kultur, spoznavanje tuje pokrajine in nenazadnje spoznavanje novih prijateljev je le peščica stvari, ki mi jih je dal kongres. Geografija je praktičen študij, študij, ki mora vključevati veliko terenskega dela, a ga žal sam program na fakulteti ne more zagotoviti dovolj. Čeprav le en teden izobraževanja prepletenega z zabavo in druženjem na kongresu mi je dal veliko več uporabnega znanja, kot sem ga prejela v študijskih klopeh, predvsem pa kompetenc, ki mi bodo v prihodnosti pomagale do lažje zaposlitve.