Image Alt

Destinacije

Avtor: Nastja Fekonja

Fakulteta: Filozofska fakulteta, UM

Kraj: Krakov, Poljska

Izkušnja: CEEPUS izmenjava

Obdobje: 22. 2. 2016 – 30. 6. 2016

»Nekako bom že preživela« to so bile besede, ki sem si jih pogosto ponavljala, saj sem na izmenjavo šla popolnoma sama in to v državo, kjer nisem imela pojma o jeziku.
Bivala sem v študentskem domu Żaczek, kjer sem si sobo (beri: 3 postelje + 3 mize + kopalnica + 6 polic za stvari+ ena omara za oblačila) delila z dvema Poljakinjama, ki sta kar dobro znali angleško in prav njuno poznavanje jezika, me je včasih pri tehničnih težavah, precej reševalo. Bila sem študentka Instytut Geografii i Gospodarki Przestrzennej, ta pa spada pod Jagelonsko univerzo, ki je druga najstarejša univerza v Evropi (najstarejša je Karlova univerza v Pragi). Od študentskega doma do inštituta sem imela nekje 25 minut vožnje s tramvajem. Predavanja sem imela v angleščini in posledično tudi izpite.

 

 

Ker študiram dvopredmetno, torej geografijo in pedagogiko, sem na izmenjavi hodila na predavanja samo za geografijo. Ker sem bila prek programa CEEPUS, ni bilo možno, da bi opravljala tudi predmete za pedagogiko, zato sem se pred samo izmenjavo predhodno individualno dogovorila s profesorji, da sem potem po vrnitvi šla samo opravljat izpite.
Lagala bi, če bi rekla, da mi je bilo že od začetka super na izmenjavi. Že prvi dan, ko sem prišla tja, se je marsikaj zapletlo s papirji in čakala sem precej časa, da se je vse uredilo. Še zdaj se spomnim, kako sem se spraševala, kaj mi je bilo tega potrebno, saj bi lahko bila doma in bi bilo vse ok. Če drži rek »slab začetek, dober konec« potem je tudi pri meni veljalo. Prvi mesec res ni bil preveč lep, saj sem se morala navaditi na novo okolje in nov ritem dela, so pa potem preostali meseci bili toliko bolj super. Spoznala sem različne študente, najbolj pa sem se družila z Madžarkami, saj smo imele skupna predavanja. Skupaj smo raziskovale skrite kotičke Krakova. Skoraj vsako nedeljo je bilo obvezno, da smo šle na glavni trg, saj se je tam marsikaj dogajalo, v večini primerov smo potem pot nadaljevale do okolice grada Wawel in se po poti ob Visli vrnile proti študentskemu domu. Najlepši biser, ki smo ga odkrile, je bilo jezero Zakrzówek. Ko sem bila prvič tam, se nisem mogla nagledati, ker je res čudovita okolica. Je pa res, da to jezero ni v turističnih ponudbah, saj je v privatni lasti in v okolici jezera je postavljena ograja, ki je na velikih mestih uničena in le tako lahko prideš v bližino jezera. V vročih dneh pa je odlična lokacija za kopanje.

 

 

S prevoznikom Polski bus, ki je res poceni povezava za potovanja po Poljski sem obiskala še prestolnico Varšavo ter Torun, ki je rojstno mesto Nikolaja Kopernika. V omenjenih mestih sem naredila res veliko fotografij in vsako mi je pustilo poseben pečat.
Biti študent v Krakovu se res splača, saj imamo pri mestnem prevozu, različnih muzejih in stvareh polovično vstopnino, če pokažemo študentsko kartico. Zraven tega je še Krakov drugo najcenejše mesto v Evropi (Europe Backpacker Index for 2018). Za vse adrenalinske privržence, v Krakovu se zelo splača iti skočit Bungee jumping, saj sam skok, fotografije in snemanje stane okrog 45 evrov. Višina skoka je 90 metrov. Vse te informacije vem, saj sem sama šla skočit kot zaključek izmenjave. Še danes se sprašujem, kje sem zbrala pogum, da sem se odločila za ta korak.

Ne obžalujem, da sem odšla v Krakov, saj mi je ta izkušnja spremenila življenje na boljše. Po sami izmenjavi so se mi začele odpirati nove poti tujine in če bo vse ok, bom se potem septembra spet odpravila proti novi pustolovščini, tokrat grem na izmenjavo v Španijo oz. Tarragono.