Image Alt

Destinacije

Avtor: Gregor Gojkošek

Fakulteta: Fakulteta za strojništvo

Kraj: Derby, Anglija

Izkušnja: Praksa

Obdobje: 6. 9. 2018 – 12. 2. 2019

Nikdar nisem govoril, da če bi lahko, bi vse življenje potoval po svetu. Sem tip človeka, ki z lahkoto reče da mi doma v Sloveniji čisto nič ne manjka, pa vendar sem si ob poslušanju številnih pestrih zgodb tujih študentov, ki sem jih spoznal v Mariboru rekel, da sem  v pravih letih da nekaj takega izkusim tudi jaz. Tako sem se začel v 2. letniku udeleževat predstavitev, kasneje pripravljati tudi nekaj dokumentacije za študij v tujini v 3. letniku, vendar sem (pre)hitro vrgel puško v koruzo in se odločil da bom pa zagotovo šel na izmenjavo v absolventu.

And here I am. Sem v Angliji – Derby, kot praktikant delam v podjetju, ki se ukvarja z izdelavo opreme za zagotavljanje testnih pogojev reaktivnih motorjev, njegovi dve največji stranki pa sta Rolls Royce in Britanska vlada. Moja naloga je pripraviti dizajn za podjetje za povsem nov produkt – neke vrste testno stavbo, v kateri lahko potniška letala opravljajo svoje redne teste na polni moči tudi ponoči in ob tem ne obremenjujejo okoliških prebivalcev. Za sabo imam 3 mesece, pred sabo še 2, mislim da bom projekt uspel kvalitetno zaključit.  😀

Moj postopek priprave na izmenjavo je bil kar pester in malo nervozen. Nekaj časa sem spremljal in se prijavljal na zanimive razpise, ki sem jih našel na https://erasmusintern.org/, se po Skype sestankih s podjetji nato močno ogrel za opciji v Avstriji in na Slovaškem, na koncu pa sem se odločil za to v Angliji. Na srečo v večini primerov podjetja, oziroma organizacije preko katerih podjetja ponujajo prakso, praktikantom zagotavljajo stanovanje in potne stroške (iz delovnega mesta do stanovanja) in se vam s tem ni potrebno preveč obremenjevati, kar je velik plus.

Zakaj nervozno? Ker sem zaradi vseh dopustov izvedel, da grem v Anglijo šele približno 3-4 tedne pred samim odhodom in sem vedel kakšen pekel so lahko Erasmus papirji v normalnih pogojih, kaj šele v Avgustu. Kljub temu sem papirje uredil brez večjih težav in se pripravil na svojo prvo samostojno pot z letalom.

Ja, se splača iti! Priznam da sem imel dneve ko sem se spraševal ali bi mi bilo bolje doma, delati magisterij ali nabirati delovne izkušnje v nekem Slovenskem podjetju ampak vedno bolj ugotavljam, da je prav da sem tukaj. Finančna slika mislim da bo na koncu s solidno Erasmus štipendijo in državnim dodatkom (skupaj 620€/mesec), nekoliko slabša od tega kaj bi lahko pričakoval od študentskega dela v Sloveniji, vendar ne veliko.

Ob bivanju tukaj sem do zdaj obiskal že ogromno krajev. S študentsko organizacijo v Nottinghamu, sem skupaj s cimri iz Nemčije, Francije in Grčije med drugim obiskal Oxford, Snowdonijo, Burton, Nottingham, Stonehange, Conwy, in Kedlstone Hall v Derbiyu. Zraven tega sem skupaj s sodelavcem potoval tudi v Luton na tamkajšnjo univerzo na seminar o prihodnosti letalstva in sistemov pogona. Dokler ne vidiš, ne verjameš s kako velikimi kompleksi opravljajo fakultete.

Seveda ne morem brez športa in sem se v Derbiy-u pridružil odbojkarskemu klubu in tudi z njimi nekaj prepotoval. Med mojimi soigralci in “kolegicami” v ženski ekipi skoraj da ni Angležev  (Slovak, Čeh, Rus, Američan, Venezuelec, Indijec, Pakistanec, Belorusi, Poljaki, Kitajci/Hong Kongončani,…) igramo 3. ligo in smo med drugim igrali tudi v Manchestru, konec tega leta pa potujemo še čez pol Anglije v Norwich.

Kljub temu pa Erasmus praksa ni tako lahkotna kot je Erasmus študij v tujini. Imaš delovnik in se vseh zabav med tednom pač ne moreš udeležit, razen če tu in tam v službi ne uporabiš malo domišljije. 😉 Po mojih izkušnjah in izkušnjah kolegov, delodajalci niso zahtevni in si zraven 24 dni dopusta na leto lahko privoščiš kak dodaten dan “off”.

Ko odpotuješ na Erasmus prakso, se zavedaj da tam ne boš srečeval/a sovrstnikov kar “po defaultu”, kljub temu pa velika študentska mesta ponujajo ogromno možnosti za aktivnosti na katerih jih lahko spoznaš in se jih obvezno udeležuj! Vesel sem, da bom »izgubil« eno leto in kljub vsem opravljenim izpitom izkoristil status absolventa saj sem lahko zdaj v miru napisal diplomsko nalogo, izpolnil svojo željo da se udeležim izmenjave, spoznal ogromno ljudi in hkrati nabral delovne izkušnje iz te prakse in tiste, ki se je bom udeležil naslednji semester v Nemčiji.